Datoriile publice au fost drastic reduse
Deficitele bugetare structurale s-au imbunatatit considerabil
Componenta ciclica a PIB este redusa
1 / 3

Datoriile publice au fost drastic reduse

“La o prima vedere, situatia actuala din Europa Centrala si de Est poate parea asemanatoare cu cea din perioada post-Lehman, deoarece canalele de contagiune raman aceleasi – posibila prabusire a cererii globale si oprirea brusca sau chiar inversarea fluxurilor de capital. Asadar, daca economia din zona euro franeaza brusc, Europa Centrala si de Est nu va evita contagiunea”, a declarat Juraj Kotian, co-director cercetare macro/fixed income ECE in cadrul Erste Group.

Totusi, niciunul din cele opt state din regiunea ECE (in care este inclusa si Romania) nu se afla intr-o situatie atat de problematica precum statele de la periferia zonei euro in ceea ce priveste dezechilibrele contului curent, sustenabilitatea datoriei publice sau eventualele expuneri din sectorul bancar.

Situatia actuala arata ca pietele fac in prezent o diferentiere mult mai buna intre state in functie de nivelul datoriei acestora. De exemplu, ratingurile pentru Romania si Cehia au fost imbunatatite ca recunoastere a progresului de consolidare fiscala”, se mentioneaza intr-un raport al bancii austriece.

Juraj Kotian spune ca datoriile se situeaza la „niveluri sanatoase” comparativ cu economiile europene dezvoltate, ceea ce se traduce printr-un pericol mai redus privind potentialul lor de crestere.

Sursa imagine:
sxc.hu

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri