Privatizari 2011: Vrea statul sa vanda, sau oferte publice doar de ochii FMI ?
Scorul privatizarilor in ultimii trei ani: Polonia 800 – Romania 1
Privatizarile pe BVB – de la promisiuni la amanari si invers
2 / 3

Scorul privatizarilor in ultimii trei ani: Polonia 800 – Romania 1

Polonia, o tara ce nu se incadreaza in criteriile mentionate de presedintele Romaniei, a privatizat totusi peste 800 de companii in ultimii trei ani, in vreme ce Romania nu se mai poate lauda cu alte oferte publice de succes de la IPO-ul Transgaz din 2008.

Polonia este totodata singura tara din Uniunea Europeana care a inregistrat o crestere economica (de 1,4%) in anul de criza 2009 si o dublare a acestei cifre in 2010.

“In Cehia, Polonia, Austria si alte tari din zona s-au putut totusi face privatizari chiar si in conditii dificile de piata. Atat timp cat sunt luati in considerare niste multiplii de pret acceptati de piata, o privatizare se poate face cu succes si in contextul actual. Daca Guvernul accepta un pret mai mic probabil ca oferta SNP s-ar fi facut. Dupa parerea mea, esecul a fost determinat de pretul cerut, precum si de alegerea intermediarului doar avand in vedere cel mai mic comision cerut”, a declarat Adrian Lupsan, directorul general adjunct al societatii de brokeraj Intercapital.

1. Cine credeti ca este de vina pentru esecul ofertei Petrom?

2. Ce factori au influentat cel mai mult insuccesul ofertei?

3. Credeti ca oferta va avea succes in 2012?




Polonia a strans in ultimii trei ani circa 8 miliarde euro din privatizarile facute prin intermediul pietei de capital, Bursa de la Varsovia devenind astfel un adevarat centru financiar al Europei Centrale si de Est.

Pentru 2011, polonezii au in plan sa mai adune inca 5,2 miliarde dolari in urma privatizarilor.

Sursa imagine: sxc.hu

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri