Depozite bancare: euro sau lei?
Piete de capital: Actiunile lichide si… Transelectrica?
Imobiliare: A cumpara sau a nu cumpara o casa in 2013?
Piete de capital: Actiuni cu dividend
Arta: Investiti ACUM, cumparati ce va place!
Piete de capital: SIF-uri
Pensiile private facultative
Planurile unit-linked, intre protectie si investitii
Fonduri de investii: Optimist? Fonduri de actiuni si internationale! Pesimist? Monetare si obligatiuni!
7 / 9

Pensiile private facultative

Pensiile facultative sunt in prezent produsul financiar cu cel mai favorabil regim fiscal, contributiile virate la fondurile facultative de pensii beneficiind de deductibilitate atat de la impozitul pe venit valabil in prezent, cat si de la unele contributii sociale incepand cu 1 ianuarie 2011.

Contributiile sunt deductibile in limita a cate 400 euro / an atat pentru individ, cat si pentru angajatorul sau, atat de la impozitul pe venit, cat si de la contributia de asigurari sociale de stat (CAS) si contributia pentru accidente de munca si boli profesionale.

In cazul in care atat clientul individual, cat si angajatorul sau contribuie impreuna la un fond de pensii facultative (in beneficiul exclusiv al salariatului), limita de deductibilitate se cumuleaza, ajungand la 800 euro / an, atat de la impozitul pe venit, cat si de la impozitul pe profit si CAS.

Pensiile facultative se diferentiaza de alte produse financiare in primul rand prin orizontul de timp la care se raporteaza. Insasi notiunea de pensie este aferenta unei anumite perioade a vietii, presupune o perioada foarte lunga de timp de cotizare, astfel incat in contul de participant sa se stranga o suma suficient de mare pentru a se putea plati pensie din ea. Sumele acumulate de-a lungul perioadei de cotizatie se transforma in unitati de fond care la randul lor sunt investite in instrumente ale pietei financiare.

In plus, sumele stranse in cont de participant sunt puse la dispozitie numai la indeplinirea unor conditii (de ex. atingerea varstei de 60 ani), spre deosebire de alte produse, a caror rascumparare se poate produce mai repede. Asadar, principalul argument este confortul suplimentar pe care il poate avea la varsta pensionarii, fata de un efort de economisire care nu e atat de dificil.

Slide realizat de Marius Alexandru Stanciu

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri