Depozite bancare: euro sau lei?
Piete de capital: Actiunile lichide si… Transelectrica?
Imobiliare: A cumpara sau a nu cumpara o casa in 2013?
Piete de capital: Actiuni cu dividend
Arta: Investiti ACUM, cumparati ce va place!
Piete de capital: SIF-uri
Pensiile private facultative
Planurile unit-linked, intre protectie si investitii
Fonduri de investii: Optimist? Fonduri de actiuni si internationale! Pesimist? Monetare si obligatiuni!
6 / 9

Piete de capital: SIF-uri

Cele cinci societati de investitii financiare (SIF) listate pe Bursa de la Bucuresti vor fi fara indoiala in centrul atentiei in acest an.

In primul rand daca anul 2013 va fi unul per ansamblu pozitiv pentru Bursa, actiunile SIF-urilor ar trebuie sa reprezinte miza principala. O privire sumara pe statistici arata ca de la reinfiintarea Bursei de la Bucuresti, in 1997, nu a existat niciun an de cresteri in care SIF-urile sa nu depaseasca evolutia indicelui BET (care urmareste cele mai lichide zece actiuni).

De asemenea, in aprilie vor fi alesi administratorii care vor avea in mana averile de sute de milioane de euro ale SIF-urilor. Cursa pentru un loc in consiliile de administratie este asteptata sa genereze agitatie si in piata, acolo unde anumite grupuri ar putea sa acumuleze pachete de actiuni, si implicit sa urce cotatiile, incercand sa isi asigure cat mai multe drepturi de vot in AGA.

“Intr-o anumita masura este posibil sa vedem astfel de acumulari inainte de alegeri care sa duca pretul in sus, asa cum s-a intamplat anul trecut la SIF Muntenia. Cresterile s-ar datora insa doar datorita luptei pentru CA. La capitolul rezultate financiare ramane sa vedem cum se vor descurca SIF-urile in acest an”, spune Marce Mugroci, director de tranzactionare al societatii de brokeraj Estinvest.

Actiunile SIF Muntenia au urcat anul trecut cu 17% in patru zile dupa o AGA in care doar cateva mii de voturi au despartit cele doua grupuri care se lupta pentru conducerea societatii.

Slide realizat de Ionut Sisu

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri