Depozite bancare: euro sau lei?
Piete de capital: Actiunile lichide si… Transelectrica?
Imobiliare: A cumpara sau a nu cumpara o casa in 2013?
Piete de capital: Actiuni cu dividend
Arta: Investiti ACUM, cumparati ce va place!
Piete de capital: SIF-uri
Pensiile private facultative
Planurile unit-linked, intre protectie si investitii
Fonduri de investii: Optimist? Fonduri de actiuni si internationale! Pesimist? Monetare si obligatiuni!
5 / 9

Arta: Investiti ACUM, cumparati ce va place!

Pe piata artei, 2012 s-a remarcat prin cateva vanzari spectaculoase, ce au inregistrat randamente atractive.

De exemplu, lucrarea lui Mircea Ciobanu, "Carturarul", ce a fost achizitionata prdin licitatie publica in 2009 pentru suma de 750 euro, a fost revanduta anul acesta pentru 2.200 euro, ceea ce echivaleaza cu un randament mediu de 60% pe an, conform informatiilor furnizat de Artmark.

O alta lucrare, de data aceasta semnata Nicolae Tonitza, "Plaja la Mangalia", a revenit in piata de arta in decembrie 2012, adjudecandu-se in licitatie la 42.000 de euro, dupa ce in 2010 facuse subiectul unei tranzactii publice pentru 25.000 euro, echivalentul unei randament mediu anual de aproximativ 34%.

„Depasind aceste cazuri, nu putine, in care randamentele operelor de arta au depasit cu mult orice alternative investitionale, piata s-a situat in medie in jurul a 20%, cresterile de pret fiind mai rezervate in segmentul de varf al pietei si mult mai generoase pentru operele de valori mici si medii”, a explicat pentru Wall-Street.ro Alexandru Baldea, managing partner Artmark.

Pentru anul in curs, acesta se asteapta la o apreciere accelerata a pietei, pana la revenirea la un randament mediu in jurul a 30%, dar nu exclud nici cazurile individuale in care randamentul va depasi 50-70%.

„Daca palierul accesibil al pietei de arta va continua sa aiba aceleasi randamente spectaculoase ca in 2012, in 2013 ne asteptam la o apriecere mai semnificativa a operelor de patrimoniu. Dupa ce in 2011 palierul de varf al pietei de arta cunoscuse cresteri in segmentul de sus al numerelor de doua cifre, in 2012 acest palier a cunoscut o stabilizare, pentru ca in acest an sa isi continue cel mai probabil aprecierea fireasca”, mai spune Baldea.

Oficialul Artmark recomanda investitorilor sa inceapa cat mai curand, cat piata este inca in proces de emergenta si cat mai au acces la capodopere ce in cativa ani vor deveni raritati, cu preturi exorbitante.

„Totodata, le recomand sa achizitioneze in primul rand ce le place, dar orice ar cumpara, sa apeleze la sfatul specialistilor, la experti autorizati si evaluatori atestati. Le recomand sa se fereasca de posibile capcane, cumparand doar cu acte si doar de la comercianti autorizati”, recomanda Alexandru Baldea.

Oficialul Artmark vede o continuare a trendului de crestere a numarului de investitori in arta, vizibil din 1990. Mai mult, perioada de criza a dovedit ca arta este o alternativa sigura iar emergenta pietei denota perspective pozitive pentru anii urmator.

„In paralel cu cresterea numarului de investitori persoane fizice, ne asteptam ca in anul ce urmeaza, atrasi si de rezultatele raportate de primul fond de investii in arta romaneasca, sa creasca numarul de investitori institutionali, aparitia unor noi fonduri de investitii si dezvoltarea de colectii corporate, o practica institutionalizata deja de marile banci din Romania”, sustine Baldea.

Pentru Artmark, primele luni ale anului se anunta aglomerate, cu multe licitatii pe teme diverse, ingloband atat arta plastica moderna si contemporana, cat si arta decorativa, memorabilia si obiecte de colectie.

„Atat ianuarie cat si februarie sunt dedicate licitatiilor tematice, ele acoperind arii precum arta contemporana si postmoderna, opere din colectii importante, avangarda si expresionism, martisoare de bijuterii si arta decorativa, dar si o tema in noutate absoluta pentru piata din Romania: Uranus- Bucuresti interzis. Se prefigureaza niste saptamani extrem de intense, in care fiecare cumparator, fie el colectionar cu traditie, investitor sau doar amator, isi va gasi o achizitie pe plac”, a conchis Alexandru Baldea.

Slide realizat de Diana Cioltei Cretu

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri