In Romania, nici un restaurant nu are somelier
Criza a conturat perceptia asupra somelierilor
Ritualul somelierului
Istoria meseriei de somelier
Somelier vs degustator de vinuri
5 / 5

Somelier vs degustator de vinuri

Desi par foarte apropiate, aceste doua meserii prezinta diferente mari, fiecare avand rolul sau pe segmentul de piata al vinurilor.

Sergiu Nedelea sustine ca somelierul poate lucra la un producator, prezentand produsul si fiind o interfata catre public sau poate fi intalnit in magazine specializate de vinuri, facand recomandari si spunand povestea vinului, pe cand degustatorul este un critic al vinului care, dupa ce vinul este produs de catre specialisti, stabileste daca se incadreaza in anumite standarde.

De asemenea, degustatorii de vin pot fi intalniti in cadrul competitiilor, unde analizeaza vinul, facand o analiza senzoriala: culoare, arome, buchet, gust. Aici se bifurca cele doua meserii, pentru ca munca somelierului nu se opreste aici, acesta propune si asocierea respectivului vin cu un anumit preparat culinar intr-un restaurant.

Catalin Paduraru (foto), unul dintre cei mai cunoscuti critici si jurnalisti specializati pe domeniul vinurilor, considera ca majoritatea somelierilor apartin “alimentatiei publice”, fac parte din personalul angajat al restaurantelor, provin din acest corp profesional si se pregatesc pentru a lucra tot in restaurante. In timp ce, un degustator autorizat poate avea o formatie intelectuala foarte diversa, de la absolventi ai universitatilor cu specific de medicina veterinara si agricol pana la licentiati in economie, chimie sau chiar ai unor facultati umaniste.

Totodata, el subliniaza faptul ca pregatirea principala a degustatorului este aceea de a fi capabil sa evalueze, sa ierarhizeze, iar somelierul trebuie sa intocmeasca o lista de vinuri si sa le vanda in armonie cu meniul unui restaurant.

Cititi si articolele
Vinuri de lux: Made in Romania si Baronul Jakob Kripp: De la jurist la pasiunea pentru vinuri

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri