Pablo Vazquez:
Tereza Valcan:
Csaba Szilagyi:
Radu Ionescu:
Marius Ghenea: “Am facut scufundari in multe dintre marile si oceanele lumii
Ioan Farcas:
Petra Votisky:
7 / 7

Petra Votisky: "Parapanta te pune fata in fata cu slabiciunile tale"

Petra Votisky, country manager Human Value International Romania, iubeste muntele, unde practica toate sporturile sale extreme preferate. Asadar, de cand locuieste in Romania, fiecare excursie de vara este destinata unor activitati precum parapanta, rock-climbing si rafting, in timp ce, in timpul iernii, snowboarding-ul ia locul acestora.

“Dupa zilele de stres din timpul saptamanii, adrenalina, mai ales cand este vorba de parapanta, ma ajuta sa uit de probleme. Cred in relaxarea activa si in eficienta acesteia, iar daca iau in considerare conditiile meteo, folosesc echipamente sigure si imi pun in valoare calitatile dobandite, acest sport nu este mai periculos decat schiul”, este de parere Petra Votisky.

A inceput sa practice parapanta la varsta de 24 de ani, atunci cand, intr-o excursie la munte a vazut planand cativa pasionati de gliding. A incercat sa invete acest sport insa a descoperit in scurt timp ca echipamentul era mult prea greu pentru o femeie, asa ca s-a reorientat catre parapanta, pentru ca echipamnetul, format din planor, casca, hamuri, variometru – care indica altitudinea si viteza - si GPS incape intr-un rucsac purtat in spate si nu depaseste greutatea de douazeci de kilograme.

A urmat apoi un curs special pe durata a sase week-end-uri, dupa care a putut zbura singura si a primit certificatul pentru first level. Cativa ani mai tarziu a mai urmat un curs special in Elvetia, unde a putut invata cum sa evite sau sa rezolve eventualele situatii periculoase.

De atunci, Petra Votisky petrece cel putin doua week-end-uri la munte in fiecare luna si practica parapanta din martie pana in octombrie, cand conditiile de clima nu ii mai permit acest lucru.

In ceea ce priveste destinatiile sale preferate pentru practicarea acestui sport, ea declara ca muntii din Romania reprezinta o locatie perfecta, asa ca, de cele mai multe ori, merge la Brasov sau la Miercurea Ciuc.

In acelasi timp, marturiseste ca ii place sa descopere noi destinatii care ii ofera mereu senzatii unice si experiente inedite. Asadar, a organizat exursii active si in Monte Carlo, in Italia, mai ales in statiunile Castelluccio si Bassano, dar si Ölüdeniz din Turcia.

Cunoscatoare a acestui sport, Petra Votisky considera ca echipamentul de baza pentru parapanta ajunge la un pret care variaza intre 800 si 1.000 de euro pentru un incepator, la care se adauga costurile excursiei si plata telegondolei sau a telescaunului.

“Pentru mine investitia depaseste insa aceasta suma deoarece, dupa ani buni de parapanta, e normal sa-ti doresti echipament mai performant, asa ca gasesc in fiecare an un motiv pentru a cumpara ceva nou. Asadar, cheltuiesc chiar si o mie de euro pe echipament in fiecare an, la care se mai adauga cateva mii de euro pentru calatorii”, declara Petra Votisky.

De asemenea, Petra Votisky considera ca, practicand acest sport inveti cum sa-ti identifici limitele si sa realizezi ca poti sa-ti imbunatatesti mereu performantele, dar si sa constientizezi cand ceva te depaseste.

“Parapanta te ajuta sa te cunosti mai bine pe tine insuti intrucat te pune fata in fata cu limitele si slabiciunile tale. De asemenea, iti permite sa-ti analizezi reactiile in situatii extreme, similare cu cele care pot sa apara in viata de zi cu zi”, adauga Petra Votisky.

La toate acestea se adauga perseverenta, simtul responsabilitatii pentru tine si pentru ceilalti.




Inapoi la articol

Setari Cookie-uri