Pablo Vazquez:
Tereza Valcan:
Csaba Szilagyi:
Radu Ionescu:
Marius Ghenea: “Am facut scufundari in multe dintre marile si oceanele lumii
Ioan Farcas:
Petra Votisky:
5 / 7

Marius Ghenea: “Am facut scufundari in multe dintre marile si oceanele lumii"

Desi nu considera ca sportul pe care il practica este cu adevarat unul extrem, antreprenorul Marius Ghenea este pasionat de diving de mai bine de zece ani, iar acest hobby este strans legat de atractia sa catre calatorii in locuri exotice, unde, de cele mai multe ori, mai ales in zona tropicala, scufundarile reprezinta una dintre principalele atractii turistice.

Totul a inceput atunci cand un ghid turistic din Bali l-a incurajat sa incerce un “introductory dive”, acel tip de scufundare pe care o poti face impreuna cu un dive-master fara a avea cursurile si diploma de scufundator open water.

“Am facut scufundarea introductiva si senzatia extraordinara de imponderabilitate de sub apa, ca si fauna marina exceptionala pe care am vazut-o acolo m-au convins sa incerc sa practic acest sport in mod regulat”, isi aminteste Marius Ghenea.

De atunci, incearca sa practice acest sport macar in fiecare semestru si profita de faptul ca, atunci cand in emisfera nordica este iarna, la antipozi este perioada buna pentru scufundari si invers, asa ca se poate practica, la mare distanta de Romania, in tot timpul anului.

“Am facut scufundari in multe dintre marile si oceanele lumii, inclusiv in locatiile cele mai recunoscute pentru acest sport, cum ar fi Marea Bariera de Corali, Maldive, Fidji, Bora-Bora, Cozumel sau Marea Rosie. Destinatia preferata ramane Marea Bariera de Corali din Australia, care, din pacate, este si cea mai indepartata de Romania. La mai mica distanta de tara o tinta preferata de diving ar fi insulele Maldive”, declara Marius Ghenea.

In ceea ce priveste echipamentul, nu a achizitionat decat partile personale, pentru ca tot echipamentul ar fi nu atat scump, dar mult prea greu si voluminos pentru a-l transporta de fiecare data. Cu toate acestea, hobby-ul este unul costisitor deoarece costul calatoriilor poate fi destul de mare, la fel ca si costul zilnic pentru scufundari. Pentru Marius Ghenea, costul total pentru aceste excursii de diving este de cateva zeci de mii de euro pe an, insa o mare parte este costul pachetului turistic general care nu e platit doar pentru diving, ci pentru intreaga vacanta.

Adora acest sport deoarece dezvolta responsabilitatea, spiritul de echipa si respectul pentru natura. Totodata, considera ca spiritul de echipa este foarte bine asociat cu diving-ul, deoarece te scufunzi intotdeauna cu un partener, iar sub apa fiecare dintre parteneri este atent la celalalt, astfel incat sa poata sa il ajute la nevoie.

“In concluzie, este un sport care dezvolta interesul pentru planeta si o atitudine mai prietenoasa cu mediul inconjurator, pentru ca poti vedea chiar la fata locului, zeci de metri sub apa oceanului, cat de devastatoare poate fi activitatea umana nechibzuita asupra coralilor, asupra naturii marine in general”, conchide Marius Ghenea.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri