Echitatia, sport cu traditie in Romania
Echitatia, transfer de energie intre cal si calaret
Cai de milioane de euro
Investitia initiala totala ajunge la 300.000-400.000 euro
Herghelia Cai de Vis
Herghelia de la Mangalia
Complexul Sportiv de la Baneasa
Herghelia Beclean
2 / 8

Echitatia, transfer de energie intre cal si calaret

Echitatia este un sport, dar, in acelasi timp, si o activitate recreativa care reuseste sa-i deconecteze pe cei care au aceasta pasiune. Poate fi invatat la orice varsta si practicat oricand, indiferent de sezon, daca herghelia sau complexul sportiv beneficiaza de un teren special, acoperit.

“Echitatia te ajuta in primul rand sa dobandesti incredere in tine. Cand vezi ca esti la inaltime si conduci un animal nobil de 400-600 de kilograme, este ceva de vis. In plus, iti dezvolta foarte mult capacitatea de coordonare, rabdare, autocontrol, controlul emotional si disciplina”, este de parere Vlad Iftime.

Aceeasi parere este impartasita si de Ancuta Constantin, care considera ca echitatia presupune comunicare, armonie si intelegere perfecta intre cal si calaret, iar in momentul in care aceste trei dezidente sunt atinse, incepe adevarata legatura care presupune un mare simt al raspunderii din partea calaretului, generozitate si supunere din partea calului.

“Multe persoane fac echitatie pentru recreere intrucat, dupa o ora petrecuta calare prin padure, reusesc sa se detaseze de grijile de zi cu zi, pleaca alti oameni”, completeaza Florin Potmol.

De asemenea, el subliniaza beneficiul adus de aceasta activitate copiilor de 4-5 ani, care dobandesc curaj, devin mult mai calmi si mai calculati si se dezvolta armonios din punct de vedere fizic. Cu toate acestea, nu trebuie pierdut din vedere pericolul la care acestia sunt supusi in cazul in care antrenorii nu sunt profesionisti si nu se ocupa indeaproape de ei.

"Exista si o terapie binecunoscuta in alte tari care foloseste caii, pentru persoanele cu handicap. Din 7 martie vom incepe si noi astfel de programe, urmand sa vedem rezultatele", declara Traian Lapuste, sef Herghelia Beclean.

Echitatia este un sport care consuma foarte multa energie, comparabil cu boxul, dar cel mai interesant aspect este evidentiat de testele care aratat ca, in timp ce un cal pierde intr-o sedinta 10-15 puncte energetice, calaretul castiga 100-120, deci exista, fara indoiala, un transfer de energie intre cei doi.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri