“In management, lipsa de comunicare este sursa greselilor”
Criza, o reorientare sanatoasa
Pasiuni si hobby-uri
3 / 4

Criza, o reorientare sanatoasa

Coruptia reprezinta un alt aspect negativ pe care baronul l-a observat inca de la prima vizita in tara noastra. El considera insa ca originea acestei abateri de la moralitate o gasim intr-un obicei pozitiv al romanilor, acela de a oferi cadouri.

Daca mergeti in vizita la rude sau prieteni, chiar si pentru o perioada scurta de timp, oferiti o floare, o sticla de vin, o atentie. Acest obicei devine negativ atunci cand se repeta la doctor, avocat sau politie. In vest s-a cam pierdut acest obicei, iar cadourile se dau doar la ocazii sau evenimente speciale”, completeaza Jakob Kripp.

Ceea ce admira insa cel mai mult la poporul care l-a adoptat, un aspect la care cei din Vest ar trebui sa reflecteze mai mult, este modul in care traiesc oamenii la sate si considera ca multi dintre ei, chiar daca sunt saraci, sunt poate mai fericiti decat cei cu averi imense.

Trebuie sa invatam ridicarea nivelului de fericire prin reducerea pretentiilor si cred ca aceasta este si solutia pentru reorientarea situatiei actuale a economiei in Romania si pe plan international. Eu nu vreau sa zic «criza», pentru mine e o reorientare sanatoasa”.

Se simte mai putin afectat de criza financiara prin prisma domeniului in care isi desfasoara afacerile si se bazeaza pe studiile statistice care arata ca intotdeauna fluctuatiile pe piata vinurilor si mai ales a segmentului premium au fost mai lente in perioadele de criza de-a lungul anilor decat ale altor domenii. Astfel ca, daca domenii precum cel auto scad cu 30 la suta, segmentul alimentar si al vinurilor scade cu 5-10%, asa ca sunt intr-un fel mai feriti de efectele crizei.

In general, vinurile din categoria premium sunt chiar mai protejate decat celelalte vinuri, insa in contextul actual este greu sa preconizam cum va evolua piata, mai ales daca scaderile vor fi in continuare la fel de profunde”.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri