Audiobookurile: O intalnire cu Vocea
In tarile cu traditie, audiobookurile au intrat in obiceiurile de consum
O piata de 500.000 euro
Cele mai vandute titluri la Humanitas Multimedia
Istoria audiobookurilor
3 / 6

In tarile cu traditie, audiobookurile au intrat in obiceiurile de consum

Cei care prefera “lectura” cartilor in format electronic sunt, in general, persoane cu educatie peste medie, venituri medii si mari si, cu siguranta, iubitori de cultura, un mare procent dintre acestia fiind constituit din cititorii fideli ai cartilor traditionale.

Clientii nostri sunt persoane active profesional, care lucreaza foarte mult, sunt tot timpul conectati la nou, si mai ales, petrec foarte mult timp online”, declara Dalia Topan.

De aceeasi parere este si Ramona Craciun, care remarca faptul ca majoritatea asculta in masina, in drumul spre munca sau in calatorii si, de asemenea, publicul este mai mult masculin, iar varsta medie trece de 30 de ani.

In tarile cu traditie, audiobookurile au intrat deja in obiceiurile de consum, generand o cerere pe masura. Noi mai avem putin de munca pana cand vom ajunge acolo”, este de parere Ramona Craciun.

Astfel, un studiu prezentat de Audio Publishers Association (APA) pe 15 septembrie 2008 evidentiaza cresterea continua a pietei audiobookurilor din Statele Unite, tara care a creat acest concept in 1931. Astfel, piata a ajuns in anul care tocmai s-a incheiat la o valoare de aproximativ 800.000 de euro, aceasta reprezentand o crestere de 12 la suta fata de anul 2006.

Practic, americanii au inclus ascultarea de carti audio in viata de zi cu zi, asculta in masina, la jogging sau in timp ce fac treburile casei”, adauga Dalia Topan.

Ea subliniaza, de asemenea, faptul ca o diferenta majora este aceea ca publicul din pietele mature prefera sa asculte variantele intregi ale cartilor, chiar daca aceasta inseamna cincisprezece sau douazeci de ore de material audio. Publicul din Romania nu este inca pregatit pentru materiale atat de lungi, si nici sa plateasca mai mult pentru ele.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri