Telecomunicatiile si companiile de stat - Marii absenti de la Bursa
Capitalizarea BVB in PIB – Printre cele mai mici cifre din regiune
Cum ar fi aratat bursa cu acesti emitenti?
Solutiile – cand si cum?
Ingredientele unei retete de succes in piata de capital
3 / 5

Cum ar fi aratat bursa cu acesti emitenti?

Un mic exercitiu de imaginatie ne indica faptul ca, daca pe perioada acestei crize, bursa ar fi avut mai multi emitenti de calibru, probabil ca dimensiunea scaderilor ar fi fost mai mica, valoarea tranzactionata mai mare si, implicit, investitorii de portofoliu mai activi in piata.

„O bursa care are dimensiuni atat de mici este privita in mod speculativ de investitori, ceea ce nu este un lucru atat de sanatos. Sa luam exemplul unui investitor mai mare. Cu siguranta acesta nu este avantajat daca valoarea tranzactiilor scade la 1 milion de euro/zi intr-o anumita perioada din an si nu isi poate lichida sau achiziona fara costuri foarte mari un pachet mai mare de actiuni. Lasand la o parte riscul pe care se spune ca il prezinta pietele emergente, foarte importanta este si dimensiunea burselor din aceste tari”, spune Andreea Gheorghe.

Cele mai bun exemple sunt vecinii nostri. Daca la BVB, 2-5 milioane de euro pe zi sunt impartiti de 70 de case de brokeraj, in Ungaria, Cehia sau Polonia, 20-30 de SSIF-uri impart peste 100 milioane euro zilnic.

„Cred ca aceste cifre spun aproape totul despre maturitatea pietei de capital romanesti. Ar fi fost suficient s-ar fi lansat un IPO precum Transgaz in 2005 si nu la sfarsitul lui 2007, iar piata de capital romaneasca ar fi aratat astazi cu totul diferit”, explica Lupsan.

El considera ca cel mai important aspect la care trebuie lucrat din punctul de vedere al neajunsurilor pietei de capital romanesti este comunicarea dintre institutiile pietei de capital, concretizata prin intalniri intre SSIF-uri, CNVM, BVB si Depozitar, care sa aduca problemele pietei la un numitor comun.

„Am traversat ani in care cu totii ne-am multumit cu putin. Criza actuala ne va obliga sa ne apropiem cat de cat catre performatele pietelor din regiune. Pentru aceasta trebuie sa fim capabili sa promovam toate instrumentele necesare dezvoltarii pietei de capital. Din pacate, pasii pe care i-am facut in ultima perioada sunt mult prea mici”, declara directorul adjunct la Intercapital.

Cu siguranta, exista mai multe probleme la care ar trebui sa se lucreze pentru ca piata de capital din Romania sa functioneze bine, iar una ar fi chiar vointa.

„De exemplu, pentru ca o companie de stat sa se listeze si sa antreneze lucrurile pe piata de capital este nevoie de vointa politica. Cel mai bun exemplu de lipsa de vointa politica este listarea Fondului Proprietatea, care intarzie de cativa ani”, spune Andreea Gheorghe.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri