Bill Gates – locul 5
George Soros – locul 4
Carl Icahn – locul 3
John D. Rockefeller – locul 2
JP Morgan – locul 1
5 / 5

JP Morgan – locul 1

JP Morgan a fost un om bogat, insa nici pe departe la fel de bogat precum Rockefeller sau Bill Gates. Ceea ce JP Morgan a avut in plus a fost puterea. In perioada in care omul de afaceri a trait, una dintre cele mai cunoscute zicale era aceea ca “Dumnezeu detine sufletele oamenilor, iar tot ceea ce ramane este detinut de JP Morgan”.


Morgan era principalul bancher al Wall Street, strangand bani de la investitori pentru companii ca General Electric intr-o perioada in care economia americana era pe punctul de a exploda. La acel moment, reputatia bancii era cea care determina succesul sau esecul unei emisiuni de obligatiuni a unei companii, iar reputatia lui JP Morgan era de neclintit.


Momentul cel mai infricosator si cand Morgan a detinut cea mai multa putere a fost in timpul Panicii Bancare din 1907. JP Morgan i-a adunat personal pe toti decidentii politici si din piata financiara americana la vila sa, fortandu-i sa negocieze in spatele usilor inchise astfel incat sa se gaseasca o solutie pentru rezolvarea crizei.


Ideea ca echilibrul intregii economii americane se bazeaza pe un bancher batran a speriat Guvernul atat de puternic incat decidentii politici au hotarat infiintarea Rezervei federale a SUA (FED), tocmai pentru a preintampina o asemenea situatie.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri