Un posibil GrEXIT, favorizat de Syriza
Moment istoric pentru Zona Euro
O economie globala destabilizata
Un nou val politic in Uniunea Europeana
Politici externe radicale?
2 / 5

Moment istoric pentru Zona Euro

Cu toate acestea, analistii spun ca, in ciuda retoricii dintre Grecia si Germania, amandoua tarile au mai mult interes in atingerea unui acord decat un default al tarii elene. Un semn in acest sens ar fi faptul ca insusi Alexis Tsipras si-a moderat discursul public despre Uniunea Europeana, odata ce alegerile s-au apropiat, explica The Guardian. Cu toate acestea, publicatia britanica remarca faptul ca Alexis Tsipras va avea o misiune dificila: sa creeze un echilibru intre solicitarile creditorilor Greciei si sustinatorii sai anti-euro.


Atat Alexis Tsipras cat si cancelarul german Angela Merkel insista ca Grecia ar trebui sa ramana in Zona Euro, altfel iesirea Greciei ar reprezenta prima iesire istorica din acest club exclusivist.


O astfel de mutare nu ar determina in mod necesar si alte tari europene sa urmeze exemplu Greciei. "Investitorii par sa fie de increzatori ca oamenii din Italia, Spania si Franta vor arunca o privire la haosul din Atena si vor alege sa ramana la austeritatea pe care Germania le-a prescris-o", noteaza The Economist. Cu toate acestea, ar fi un pas urias in necunoscut pentru tanara uniune monetara, in special in randul economiilor din zona euro mai slabe, cu probleme politice proprii, cum ar fi Italia si Spania.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri