Ianuarie 1993 - Republica Ceha si Slovacia
Aprilie 1993 - Eritrea
Octombrie 1994 - Palau
Mai 2002 - Timorul de Est
Junie 2006 - Muntenegru si Serbia
Februarie 2008 - Kosovo
Julie 2011 - Sudanul de Sud
Referendum pe tema independentei Scotiei
Osetia de Sud si Quebec
8 / 9

Referendum pe tema independentei Scotiei

Scotienii au ocazia istorica, joi, sa-si recapete independenta pierduta acum trei secole, printr-un referendum ce ar putea provoca o formidabila unda de soc, o victorie a sustinatorilor independentei putand conduce la destramarea Marii Britanii. "Trebuie ca Scotia sa devina o tara independenta?". Aceste cuvinte ar putea sa schimbe din nou cursul unei saga razboinice, dintre scotieni si vecinii lor de la sud, pe 18 septembrie.


La sfarsitul campaniei, sondajele mizeaza pe rezultate foarte stranse. Dupa ce a dominat timp de doi ani, tabara unionistilor este urmata indeaproape de sustinatorii independentei, inregistrand un avans mediu de doua puncte procentuale, situat in interiorul marjei de eroare. Intr-o Scotie impodobita cu steaguri alb-albastre, dezbaterea este atat de intensa incat autoritatile asteapta o participare de aproximativ 80%.


Scrutinul este deschis celor 4,2 milioane de alegatori care traiesc pe teritoriul scotian, la Edinburgh, capitala, Glasgow, in Highlands, la Aberdeen, portul petrolier, pe Insulele Shetland si pe alte aproximativ 660 de insulite. Scotia reprezinta 8,3% din populatia Marii Britanii, o treime din suprafata acesteia si 9,2% din Produsul Brut Intern (BIP) britanic. Deci, o minoritate va decide soarta intregului din care fac parte Anglia, Scotia, Tara Galilor si Irlanda de Nord.


Triumful sustinatorilor independentei va da semnalul de inceput al celor 18 luni de negocieri dure asupra conditiilor divortului. Pana la data extrem de simbolica, prevazuta in vederea proclamarii independentei, si anume 24 martie 2016, ziua aniversara a Actului privind Unirea anglo-scotiana, in 1707.


Shutterstock / Detail of original Scottish kilts

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri