Aprilie - Julie 2013
Noiembrie 2013
Decembrie 2013
Ianuarie 2014
Februarie 2014
Martie 2014
5 / 6

Februarie 2014

Opozitia cere o revenire la Constitutia din 2004, pe 4 februarie, redactata in urma "revolutiei portocalii" ce limiteaza competentele sefului statului. Acest text a fost anulat dupa alegerea lui Viktor Ianukovici in 2010. Ulterior, in perioada 18-20 februarie, izbucnesc violentele la Kiev, unde fortele de ordine lanseaza un asalt impotriva Maidan. Acestea provoaca cel putin 83 de morti, dintre care 15 politisti. In total, miscarea de contestare se soldeaza cu 100 de morti.


Protestatarii iau cu asalt birourile guvernamentale din est si unii oficiali de la Kiev renunta la functii. Parlamentul il destituie, in cele din urma, pe presedintele Viktor Ianukovici, pe 22 februei, si fixeaza alegerile prezidentiale anticipate la 25 mai. Fostul premier Iulia Timosenko este eliberata.


Oleksandr Turcinov, vechi aliat al Iuliei Timosenko, este ales presedinte interimar, pe 23 februarie iar trei zile mai tarziu, Arseni Iateniuk este desemnat premier interimar. Moscova contesta legitimitatea noii puteri de la Kiev. Noile evenimente, genereaza ciocniri intre prorusi si antirusi la Simferopol, capitala Crimeei, republica autonoma si rusofona din sudul tarii, unde isi are sediul Flota navala rusa.


La 27 februarie, la Simferopol Parlamentul Crimeei, controlat de un comando rus, alege noul Guvern local prorus si voteaza organizarea unui referendum pentru mai multa autonomie. De atunci, puterea de la Simferopol este sprijinita de mii de soldati rusi care au intrat in Crimeea si controleaza cladirile publice sau incercuiesc bazele militare ucrainene. Kievul acuza Moscova pe 28 februarie "de invazie armata si ocupatie". Fugit in Rusia, Ianukovici afirma ca inca este "presedintele legitim" al tarii.


Militari pro-rusi preiau controlul institutiilor cheie din Simferopol. Persoane inarmate neidentificate, in uniforme de lupta, apar in zona principalelor aeroporturi din Crimeea si a unitatilor militare ucrainene, ceea ce a sporit temerile cu privire la o interventie militara rusa.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri