Seful Saxo Bank: O grava incalcare a drepturilor fundamentale ale omului
Ratingurile bancilor europene, in pericol
Oligarhii rusi pierd miliarde de euro
Politicienii germani aplauda conditiile dure ale acordului cu Cipru
Linistea paradisului fiscal, spulberata de sefii UE
Salvarea Ciprului destabilizeaza leul. Cursul, aproape de maximul anului
5 / 6

Linistea paradisului fiscal, spulberata de sefii UE

Sambata nu a fost o zi buna pentru a fi un simplu deponent rezident la o banca din Cipru, o tara care are in comun o moneda cu Germania. Cipriotii si rezidentii straini sunt in stare de soc dupa anuntarea unui acord cu UE asupra unui plan de salvare de miliarde de euro ce include o taxa fara precedent asupra depozitelor bancare, o situatie ce aminteste de perioada care a urmat dupa falimentul Lehman Brothers.

Economia statului insular Cipru s-a dezvoltat in ultimii ani, perioada in care a devenit un centru financiar international, pe modelul urmat de Irlanda sau al Islanda. Cipru a mers chiar mai departe decat cele doua state nordice-vestice. Bancile sale au oferit pe scara larga conturi nerezidentilor si au devenit renumite pentru serviciile lor de „calitate” in ceea ce priveste politica de confidentialitate a clientilor, intr-o tara unde ratele de impozitare erau, de asemenea, foarte scazute.

Cum in economie speculatia tinde sa inlocuiasca munca, strategia Ciprului a functionat atat de bine incat industria bancara din micul stat insular a crescut la aproape opt ori, comparativ cu dimensiunea produsul intern brut (PIB) al tarii, in perioada de boom economic. In decembrie anul trecut, industria bancara inca insuma mai mult de sapte ori PIB al Ciprului, in valoare totala de 17,5 miliarde de euro. Un aport important la „explozia” industriei bancare din Cipru l-au avut si magnatii rusi, care in cautarea unui climat „cald” si „prietenos” in ceea ce priveste rata impozitarii si cultura locala, dezvoltata de religia ortodoxa, au plasat nu mai putin de 20 de miliarde de euro in depozite.

Dar, cand ai asa multi bani la indemana peste noapte, trebuie sa mai si imprumuti pentru ca astfel nu se inmultesc de la sine, iar rusul iti bate maine-poimaine la usa. Bancile cipriote s-au gandit ca cel mai bine ar fi sa imprumute masiv la vecinii greci - care raportau catre Uniunea Europeana informatii masluite despre starea economiei lor nationale - , lucru ce s-a dovedit falimentar. Astfel, industria bancara cipriota a suferit pierderi semnificative, in contextul expunerii masive pe Grecia, atunci cand valoarea contabila a obligatiunilor elene a fost redusa, deoarece s-a dovedit ca acestea erau mult supraevaluate comparativ cu valoarea de piata.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri