Avantajele si dezavantajele unui dezvoltator de soft educational
Programe si companii implicate in educatia copiilor pana in 10-12 ani
Ce fac copiii romani pe Internet
1 / 3

Avantajele si dezavantajele unui dezvoltator de soft educational

Cresterea numarului de calculatoare personale, dublata de scaderea costului acestora a facut sa fie tot mai prezente in scoli si in casele noastre. "Un numar mai mare de calculatoare inseamna o piata potentiala mai mare, segmentul copiilor fiind perceput ca mai putin acoperit. Un alt motiv ar fi cresterea implicarii sociale a companiilor prin oferirea gratuita de software educational si cu functii de securitate", a explicat, pentru Wall-Street, Adrian Ludosan, consultant independent in domeniul IT, care anterior a lucrat la Microsoft si IBM.

De altfel, si Cristian Lacraru, coordonatorul Gradinita IT, un proiect prin care prescolarii sunt initiati in lucrul cu calculatorul, afirma ca cei mici creeaza nevoia existentei unor astfel de softuri, iar “piata e obligata sa raspunda cat mai repede la ea”.

”Pe de alta parte, interesul pentru scoala traditionala este in scadere, insa interesul pentru calculator si Internet este in crestere, de aceea exista o trecere naturala a invatarii si instruirii in mediul virtual sau pe calculator prin produse software dedicate”, adauga Emilia Tomoaica, manager comercial in cadrul Softwin, grup condus de Florin Talpes, din care face parte compania de soft educational Intuitext.

Printre companiile care s-au implicat in educatia copiilor se numara IBM Romania, UPC, Intuitext, Siveco ori Microsoft.

Cel mai recent program a fost lansat insa de operatorul de telecomunicatii UPC, un lucru mai putin obisnuit, avand in vedere ca in general companiile care ofera astfel de servicii sunt cele din domeniul IT.

Romania este a doua tara europeana dupa Ungaria in care este implementat programul Magic Desktop, in urmatoarea perioada urmand ca softul oferit gratuit pentru sase luni sa fie disponibil si in Austria, Elvetia, Olanda si Polonia.

Ce au insa de castigat firmele care ofera astfel de produse gratuit daca luam in considerare ca odata cu lansarea programului, Jack Mikaloff (foto), directorul general al UPC Romania, spunea ca operatorul nu urmareste sa obtina bani din acest lucru, Magic Desktop fiind un proiect pentru beneficiul public?

"Companiile ar avea de castigat in mod direct sau indirect. In mod direct, va creste numarul de clienti posibili, iar indirect poate sa creasca numarul de clienti pentru alte produse sau servicii. De exemplu, oferindu-se un software gratuit, poate creste numarul de clienti ai altor produse ale companiei respective. Un alt efect este imaginea pozitiva a producatorului, in special cand acesta este preocupat de educatia copiilor, precum si de securitatea online a acestora. Increderea publicului intr-un astfel de producator va creste", spune Ludosan.

Daca lansarile de programe dedicate pentru copii sunt inca noutati in Romania, in schimb, adaugarea unor softuri intr-un anumit program antivirus, astfel incat parintii sa-si controleze copiii in timp ce acestia se joaca la calculator, sunt disponibile si la noi de cativa ani.

De altfel, aceste softuri educationale nu se bazeaza numai pe incercarea de a-i invata pe copii cum sa citeasca ori sa socoteasca, ci mai ales incearca sa-i proteje pe acestia in timp ce navigheaza pe Internet, avand in vedere ca 65% dintre copii petrec online 3-4 ore zilnic sau mai mult, iar majoritatea parintilor nu stiu ce fac copiii pe Internet, dupa cum arata un studiu al Asociatiei pentru Tehnologie si Internet.

Cu toate ca aceste programe sunt beneficii pentru copii, dar si pentru companii (cel putin la capitolul imagine, daca nu si in privinta veniturilor), pot exista si anumite dezavantaje.

"Trebuie sa faci studii ca sa intelegi nevoia, poate sa dezvolti canale noi de vanzare, sa diferentiezi campaniile de marketing... multe costuri la care trebuie sa te gandesti inainte si pe care trebuie sa le estimezi cat mai bine”, explica Cristian Lacraru.

Despre cresterea costurilor vorbeste si consultantul Adrian Ludosan, acesta referindu-se mai ales la cele de cercetare si dezvoltare.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri