Bilantul ANCOM in 2009
Lista prioritatilor in 2010
Autoritatea si operatorii de telefonie de pe piata locala
Cum a aratat piata telecom in 2009
SMS-urile si Internetul, cresteri la unison
Ce se intampla cu trecerea la televiziunea digitala
1 / 6

Bilantul ANCOM in 2009

Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a adoptat in 2009 trei masuri cu impact semnificativ pentru utilizatorii de servicii de comunicatii: un cod de conduita pentru operatorii de telefonie privind deblocarea telefoanelor mobile, decizia prin care este stabilita obligatia ca operatorii sa isi informeze mai bine clientii cu privire la serviciile oferite si la tarifele practicate, pentru ca acestia sa poata lua o decizie corecta si scaderea tarifelor de interconectare pentru piata de telefonie mobila.

"Pe parcursul acestui an am reusit sa ducem la bun sfarsit majoritatea proiectelor pe care ni le-am propus la inceput de 2009, cel putin pe acelea a caror finalizare a depins numai de noi. Principalul obiectiv al ANCOM a fost acela de a proteja utilizatorii de servicii de comunicatii, fie prin masuri directe, fie prin masuri de stimulare a concurentei", a declarat pentru Wall-Street Catalin Marinescu (foto), presedintele institutiei.

In plus, in urma licitatiei pentru desemnarea furnizorului de serviciu universal, utilizatorii de telefonie din Romania au la dispozitie un registru al abonatilor si un instrument de informatii privind abonatii care poate fi folosit prin apelarea numarului scurt 118 800. Astfel, ANCOM a reusit sa asigure accesul la un serviciul universal, in conformitate cu cerintele europene, acesta fiind unul dintre obiectivele stabilite la inceputul lui 2009.

Tot in scopul de a proteja interesele utilizatorilor, Autoritatea a demarat in acest an procedura pentru realizarea portalului de comparare a tarifelor, o aplicatie online care le va permite utilizatorilor sa fie informati si care este estimata ca va incepe sa fie implementata pe parcursul anului 2010.

De asemenea, a fost adoptata o noua strategie pentru Serviciul Universal in sectorul comunicatiilor electronice, iar acest lucru a permis ANCOM sa demareze implementarea acestui concept in Romania si in ceea ce priveste serviciile critice pentru consumatori: telefonie si Internet.

"Aceste servicii nu sunt disponibile pe intreg teritoriul tarii si am realizat anul acesta un studiu la nivelul fiecarei localitati, care a relevat faptul ca decalajul dintre mediul urban si cel rural este inca foarte mare in ceea ce priveste accesul la servicii de comunicatii. Urmeaza sa folosim rezultatele acestui studiu anul viitor pentru a incepe sa rezolvam problemele de acces. Ca rezultat al acestui demers, oricine va dori telefon sau Internet, oriunde se va afla in tara, va avea acces la aceste servicii", a spus Marinescu.

In 2009 a fost continuat si procesul de revizuire a pietelor relevante din sectorul comunicatiilor electronice, inceput anul trecut, aceasta fiind de altfel una dintre parghiile majore de care Autoritatea dispune in indeplinirea misiunii sale de promovare a concurentei.

"Am parcurs astfel tot procesul de definire si analiza a pietelor de gros si cu amanuntul corespunzatoare serviciilor de telefonie la puncte fixe si am stabilit masurile de reglementare necesare remedierii problemelor de ordin concurential pe aceste piete, cu avizul Comisiei Europene si al celorlalte autoritati de reglementare din Uniunea Europeana. De asemenea, pe parcursul acestui an am finalizat revizuirea pietelor de terminare a apelurilor la puncte mobile si a pietelor de broadcasting", a aratat reprezentantul arbitrului telecom.

Pentru a sprijini piata de retransmisie a programelor audiovizuale, ANCOM a reusit anul acesta, dupa un demers cu multe piedici, sa actualizeze impreuna cu Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI) proiectul de lege privind infrastructura retelelor de comunicatii electronice, pentru a raspunde atat schimbarii realitatilor de pe piata, cat si recomandarilor Comisiei Europene.

In forma actuala, proiectul integreaza si propuneri din partea industriei si a fost deja asumat de un grup de deputati, astfel ca va fi supus dezbaterilor in Parlament ca propunere legislativa. "Sper ca tot procesul legislativ sa se finalizeze cat mai curand si sa avem astfel un nou cadru de reglementare care sa rezolve problemele asociate infrastructurii retelelor de comunicatii electronice."

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri