Mobilii vor miza anul acesta pe serviciile de date
Transferul de date, serviciu profitabil din 2008
Portabilitatea numerelor din mai 2008
Telefonia fixa integrata in pachetele mobile
Competitia se accentueaza pe segmentul 3G
Tinte financiare pentru 2008
2008 - licitatie pentru WiMax
5 / 7

Competitia se accentueaza pe segmentul 3G

In Romania existau pana de curand doar doi furnizori de servici de generatia a treia 3G (acces rapid la Internet, transfer de date, apeluri video), chiar daca au fost acordate patru licente pentru aceasta tehnologie. Vodafone si Orange au lansat aceste tehnologii inca din aprilie 2005, respectiv iunie 2006, iar in octombrie 2006 Zapp si RCS&RDS au castigat celelate doua licente la licitatia organizata atunci de Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei (IGCTI).

“In ceea ce priveste intrarea unor noi operatori pe piata 3G, acest lucru va determina intensificarea concurentei pe piata serviciilor de date mobile. In Romania isi desfasoara deja activitatea 5 operatori de telefonie mobila, prin urmare avem un mediu concurential mai intens decat in Franta, unde sunt trei operatori de telefonie mobila pe piata”, sustin reprezentantii Orange.

Clientii Orange beneficiaza de acoperire 3G in peste 80 de localitati, iar cei ai operatorului Vodafone pot folosi aceste servicii in 232 localitati, potrivit datelor furnizate de companiei pana in prezent.

RCS&RDS, furnizorul de servicii de telefonie fixa, internet si televiziune, a lansat anul trecut serviciul de telefonie mobila 3G. DigiMobil 3G a fost lansat initial in Oradea si este disponibil si pentru abonatii la serviciile de cablu, internet si telefonie fixa din alte sapte orase. DigiMobil va cuprinde in viitor si servicii de internet, date si apeluri video specifice tehnologiei 3G. Serviciul de telefonie mobila 3G al operatorului este disponibil pentru abonatii din Oradea, Timisoara, Craiova, Iasi, Pitesti, Targu Mures, Bacau si Bucuresti si se adreseaza in prima faza abonatilor RCS & RDS, care utilizeaza unul din pachetele de servicii televiziune prin cablu si telefonie, acces internet si telefonie si abonatilor la serviciul de telefonie fixa RDS.Tel. Serviciul pune la dispozitia utilizatorilor un telefon mobil gratuit, oferit in custodie pe toata durata contractului, cartela SIM preactivata, pana la 1.200 de minute lunare gratuite si tarife identice cu cele pentru serviciul de telefonie fixa.

Zapp va lansa serviciile de telefonie mobila de generatia a treia anul viitor, potrivit declaratiilor facute in presa de Piermario Di Pietro (foto), directorul executiv al companiei.

ANRCTI va efectua primul control pe segmentul serviciilor 3G la sfarsitul lunii iunie 2008. “Speram ca toate constatarile noastre sa fie pozitive si in 2008 pe piata de mobil sa se lupte cinci competitori viabili care sa se straduiasca sa ofere utilizatorilor romani cele mai bune si inovative servicii la cele mai atractive preturi din Europa”, a spus presedintele autoritatii.

In perioada 1 ianuarie-30 iunie 2007, traficul de apeluri video 3G a crescut cu 6%, totalizand un volum de 0,75 milioane minute, potrivit ANRCTI.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri