Microsoft: Piata NU a crescut semnificativ in ultimii doi ani
SAP Romania: Prudenta, specificitate si tatonare
Teamnet: Cloud, international si mobile
Senior Software: Stagnare si expectativa
Bitsolutions: In 2015, piata CRM/ERP la pret mic va creste
Zitec: Crestere, cloud-computing si mobilitate
Stefanini Romania: Continuitate, investitii si consolidare
6 / 7

Zitec: Crestere, cloud-computing si mobilitate

Alexandru Lapusan, CEO si co-fondator Zitec, vede (inca) diferente mari fata de Romania si Europa de Vest/SUA. In primul rand, pietele straine au putere de cumparare mai mare. Piata Europei de Vest a inceput sa se redreseze inca din 2012-2013, iar companiile investesc din nou in eficientizare, dezvoltare, securitate, deci in tehnologie la cele mai inalte standarde, precum si in resurse umane. Digitalizarea economiei este mult mai vizibila in Europa de Vest decat in Romania, ceea ce atrage implicit si investitii mai multe.


„Noi stam bine la capitolele talent tehnic, flexibilitate, cultura si abilitati lingvistice, insa in lipsa unei viziuni strategice, care sa fie sustinuta de un cadru legislativ, tinerii talentati vor alege fie sa fie antreprenori in Europa de Vest sau SUA, fie sa primeasca in Romania un salariu atractiv din partea unei multinationale. In primul caz, pierdem cam tot, in al doilea contam strict pe taxele legate de munca. Este vital sa sustinem initiativele locale, startup-urile tehnologice, sa sustinem si sa motivam investitorii locali, ba chiar sa atragem investitori din afara tarii”, subliniaza Lapusan.


Nu in ultimul rand, ar trebui sa ne gandim si la firmele romanesti non-IT, care au nevoie de astfel de servicii si sunt fortate sa le achizitioneze la preturi din ce in ce mai mari, din cauza concurentei din piata muncii din acest domeniu. Daca nu isi permit servicii IT de calitate, la preturi din ce in ce mai apropiate de cele din vest, nu vor putea creste si nici nu vor putea sa faca fata concurentei externe.


Piata de software va continua tendinta ascendenta si in 2015, pe masura ce piata se maturizeaza, chiar daca intr-un ritm mai lent decat ne-am putea dori. Potrivit ANIS, piata romaneasca de software va creste in urmatorii 5 ani cu 3,3%. „Sa speram ca noul context politic, precum si orientarea catre Occident, ne vor ajuta sa crestem chiar mai mult”.


Segmentul aplicatiilor mobile va creste in continuare, iar aici accentul se va pune in special pe experienta utilizatorului in interactiunea cu dispozitivele mobile si securitatea operatiunilor. Solutiile de cloud storage si data security devin tot mai atragatoare pentru companiile romanesti, fiindca ofera mai multa siguranta, libertate si o mai mare scalabilitate. Totodata in 2015 Alexandru doreste cresterea numarului la angajati cu inca circa 40 de oameni, dar si deschiderea unui punct de prezenta intr-o capitala europeana. De asemenea, CEO-ul Zitec afirma ca in curand vor anunta sprijinirea unor start-up-uri din Europa – WALL-STREET.ro va va tine la curent cu miscarile din piata.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri