Andreea Barbu, Avangate: fetele programator, mai ambitioase
Adriana Lungu, Siveco: cu perseverenta, poti avea rezultate foarte bune
Stancila Mihaela, Infinit: programarea, o activitate umana ce presupune logica
Andreea Plesea, TotalSoft: programarea, o meserie de care nu te plictisesti niciodata
Corina Belciu, Star Storage: apreciez modul direct al barbatilor de a comunica si actiona
Cristina Ion, Oracle: din facultate am fost primita “in gasca” baietilor programatori
Doina Cosovan, BitDefender: mai usor sa explici unui computer ce sa faca, decat oamenilor
Adriana Barzoiu, Siveco: nu se pune problema diferentierii intre sexe
7 / 8

Doina Cosovan, BitDefender: mai usor sa explici unui computer ce sa faca, decat oamenilor

Doina Cosovan este nascuta in 1988 si vine din Republica Moldova. Anul acesta s-a inscris la doctorat in cadrul Facultatii de Informatica din Iasi. Ea a absolvit atat studiile de licenta cat si cele de Master la aceeasi facultate.

“Nu stiu exact ce anume m-a determinat sa aleg acest domeniu insa decizia de a urma Facultatea de Informatica am luat-o rapid si intuitiv in ultima jumatate a clasei a 12-a. Acum, insa, imi este foarte clar ca nu mi-ar fi placut sa fac altceva”, spune ea.

Ce o atrage la job-ul de virus analyst? In primul rand, nu presupune sa faci in fiecare zi acelasi lucru ci mai degraba sa inveti ceva nou cu fiecare proiect, cu fiecare idee.

“Apoi, calculatoarele sunt logice; odata ce le intelegi e mai usor sa le explici lor decat oamenilor ce anume trebuie sa faca. Dar sa nu ma intelegeti gresit, imi place sa explic si oamenilor - motiv pentru care tin si cateva laboratoare la facultate. Incercam doar sa evidentiez faptul ca fiecare om are propria sa logica. De exemplu, daca scrii o secventa de cod, aceasta va fi interpretata la fel de toate calculatoarele, dar daca oferi o explicatie mai multor persoane, exista sanse mari ca fiecare dintre ele sa inteleaga altceva”, explica Doina.

Desi mereu s-a considerat ca exista profesii pentru barbati si profesii pentru femei, acest lucru incepe sa se schimbe, considera ea.
“Domeniul IT-ului este intr-adevar considerat mai potrivit barbatilor, motiv pentru care o femeie care alege acest domeniu de activitate va fi privita cu reticenta. Din aceasta cauza, o femeie trebuie sa depuna mult mai mult efort pentru a fi luata in serios. In biroul in care lucrez, raportul fete baieti este de 3 la 40 si pot spune ca noi fetele suntem rasfatate. Colegii sunt intotdeauna atenti la felul in care vorbesc si se comporta cu si in prezenta noastra. Cateodata ma simt privilegiata tocmai pentru ca sunt fata. Insa, eu nu consider ca acest lucru ar trebui sa se intample. Daca tot incercam sa reducem cat mai mult diferentele dintre barbati si femei, atunci femeile trebuie sa fie dispuse sa renunte la privilegiile de femeie odata cu primirea drepturilor egale cu cele ale barbatilor”, subliniaza ea.

Fiind un domeniu in continua dezvoltare si schimbare, este o adevarata provocare sa tii pasul cu el si sa fii mereu la curent cu noile tehnologii, puncteaza Doina Cosovan. O alta provocare consta in gasirea de modalitati de a rezolva o problema intr-o maniera sigura, eficienta si performanta in acelasi timp.

Sentimentul finalizarii unui proiect este insa pe masura eforturilor – “este comparabil cu sentimentul unui artist care finalizeaza o lucrare si o ofera publicului”, incheie tanara.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri