Andrei Kovari, 17 ani: Vreau sa creez un nucleu care sa sustina activitatea roboticienilor
Constantin Voiniciuc, 18 ani: Ma vad in cercetare, sa usurez viata oamenilor din jurul meu
Costin Valeriu Costea, 16 ani: Cred ca robotii ar putea salva Planeta
Raluca Ioana Vacaru,16 ani: In urmatorii 10 ani ma vad....fericita
Chris-Hunor Bocz,15 ani: Mi-am propus sa reprezint o picatura intr-un mare ocean al cunoasterii care ar putea schimba lumea
Alexandru Dudescu, 15 ani: Imi doresc sa imbin muzica cu programarea in IT
5 / 6

Chris-Hunor Bocz,15 ani: Mi-am propus sa reprezint o picatura intr-un mare ocean al cunoasterii care ar putea schimba lumea

STUDII: elev, clasa a 10-a in cadrul liceului tehnologic Baroti Szabo David, jud. Covasna
PROIECT: TecHome (Casa inteligenta)

Chris-Hunor Bocz (foto), elev in clasa a 10-a in cadrul unui liceu tehnologic din judetul Covasna este creatorul proiectului TecHome destinat imbunatatirii confortului din locuinte prin introducerea tehnologiilor inteligente la nivelul zonelor de locuit.

“Mi-am propus sa creez o casa inteligenta care sa imbunatateasca viata de zi cu zi a oamenilor din gospodarie, sa faca anumite automatizari precum detectarea fulgerelor sau a altor fenomene ale naturii si care sa transmita automat persoanelor din casa informatii legate de siguranta din propriul camin”, a declarat pentru Wall-Street.ro – Chris-Hunor Bocz.

Este primul proiect de acest gen care se extinde la nivelul intregii case si nu se limiteaza doar la anumite functionalitati. Proiectul ofera posibilitatea utilizatorului sa isi creeze singur nevoile de intretinere a casei/locuintei.

Cat timp ai lucrat la acest proiect?“Pentru dezvoltarea proiectului am lucrat un an si jumatate. Imi propun sa creez proiecte care sa fie accesibile si sa aduca utilizatorului un mediu mai prietenos”.


La cat se ridica investitia?“Avand in vedere ca la mijloc se lucreaza in regim Do-It-Yourself (confectionezi singur - n.red), pretul este unul rezonabil daca ne gandim cat reprezinta din valoarea totala a unei case. Practic implementarea acestuia, impreuna cu testele si imbunatatirile aferente ajunge sa coste undeva la circa 3.000 de euro”.

Vrea sa studieze in SUA si apoi sa revina in tara: de ce? “Mi-as dori sa merg in SUA la M.I.T iar mai apoi sa imi termin masteratul si doctoratul si sa revin in Romania. Vreau acest lucru pentru ca mi se pare important sa te afli intr-un mediu unde poti aduce facilitatile si practicile invatate dintr-un anumit domeniu. Este o perspectiva mai interesanta aceea de a crea ceva intr-un loc unde nu exista acesta tehnologie decat intr-un loc unde exista solutii. Plecarea in SUA ar reprezenta pentru mine un mediu profesional mai bun si atat. Practica imi doresc sa desfasor in tara”.

De unde pasiunea pentru acest domeniu? "Pasiunea am descoperit-o cand aveam 4 ani. Ma uitam la Discovery si nu obisnuiam sa urmaresc desene animate asa cum faceau probabil marea majoritate a copiilor de varsta mea. Observam inca de pe-atunci ca eram foarte pasionat de masini – dar nu de orice fel de masini, ci de ceea ce se afla in spatele masinutelor cu telecomanda (electronica, mecanica, etc). Toate jucariile pe care le primeam pe mana erau dezasamblate. Am inceput sa invat singur, dar mi-a fost extrem de greu. Am avut un mare noroc ca am cunoscut un baiat foarte priceput, care in prezent lucreaza la Microsoft si care m-a ajutat foarte mult in ceea a insemnat cunoasterea acestui domeniu. El mi-a explicat si mi-a aratat foarte multe secrete ale acestui domeniu”.

Unde te vezi in urmatorii ani?“Ma vad facand ceea ce am facut si pana acum: sa aduc ceva nou, sa merg la cat mai multe concursuri si sa incerc sa reprezint si eu o picatura intr-un mare ocean al cunoasterii care ar putea schimba lumea”.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri