Oamenii de afaceri: Inflatia va scadea, dar nu asa mult
Banca centrala ramane credibila in fata oamenilor din business
De ce nu mai pot scadea preturile?
Noua prognoza de inflatie ramane optimista
Credibilitatea bancii centrale, un subiect fierbinte
4 / 5

Noua prognoza de inflatie ramane optimista

Economistii sustin ca exista mari riscuri inflationiste in acest an, iar prognoza bancii centrale privind inflatia o caracterizeaza ca fiind optimista. Analistul Lucian Isar (foto) sustine ca banca centrala trebuia sa modifice tinta de inflatie in zona de 4%, fata de 3% cat este in prezent, pentru a reancora anticipatiile inflationiste.

"Daca, prin absurd, s-ar incerca sa se realizeze o reducere atat de mare a inflatiei, costurile la nivelul economiei ar fi majore si, prin urmare, cresterea economica nu ar aparea nici in 2012", afirma Isar. El estimeaza ca inflatia se va plasa in intervalul 4,5% - 5% la finalul lui 2011.

In sens opus, guvernatorul BNR afirma ca banca centrala a reusit sa previna o deteriorare semnificativa a anticipatiilor inflationiste.

Nicolaie Chidesciuc, economistul sef al ING Bank Romania, sustine ca revizuirea minima a prognozei BNR privind inflatia din 2011 era asteptata, insa considera ca si noua prognoza este optimista.

"Noua prognoza de inflatie a BNR ramane optimista si, prin intermediul ei, probabil ca banca centrala incearca sa transmita mesaje optimiste in economie. Din pacate, credibilitatea BNR din punct de vedere al prognozei inflatiei a fost afectata foarte mult si nu cred ca acest deziderat pozitiv este posibil", afirma Chidesciuc.

ING estimeaza, intr-un scenariu de baza, ca inflatia va cobori pana la 4,5% la finalul acestui an, insa nu exclude si o rata mai ridicata.

Principalele riscuri inflationiste pentru acest an vin din partea pretului petrolului, inclusiv pe fondul situatiei din Egipt, a preturilor administrate si a preturilor produselor alimentare, sustine Rozalia Pal, economistul sef al UniCredit Tiriac Bank.

Tinta de inflatie stabilita de BNR pentru 2011 este de 3% (plus sau minus 1 punct procentual), insa majoritatea economistilor sustin ca banca centrala va rata tinta si in acest an.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri