Doar 800 lei in cont pentru fiecare contribuabil, dupa 29 de luni de pensii private
Romania, rezultate exceptionale la pensii private, pe timp de recesiune
Cat trebuie sa economisesti anual pentru a trai decent la pensie?
2 / 3

Romania, rezultate exceptionale la pensii private, pe timp de recesiune

Imbatranirea populatiei pune la grea incercare existenta sistemelor publice de pensii, peste tot, in Europa. o mare parte a guvernelor europene au intreprins deja masuri de raspuns la aceasta tendinta defavorabila, reformand schemele de pensii publice, denumite PAYG (pay-as-you-go).

Totusi, "rezultatul previzibil al acestor evolutii este o scadere de 25% a nivelului pensiilor publice in Uniunea Europeana. Cresterea nivelului de economisire privata pentru pensie devine, in consecinta, esentiala pentru a preveni riscul ca populatia de varsta inaintata sa se confrunta cu saracia", se arata intr-o analiza a EFRP - The european Federation of Retirement Provisions.

De altfel, "prin masurile de politica fiscala adoptata recent, Uniunea Europeana transmite un semnal foarte puternic autoritatilor nationale: Pilonul II este o reforma benefica pe termen lung, solida si dezirabila, sustinuta de fondurile europene, iar organismele comunitare vor tine cont de costul Pilonului II in analiza calitativa a deficitului bugetar al unui stat", sustine Crinu Andanut (foto), presedinte al Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).

In acest an, statul roman a incasat din contributii de asigurari sociale de stat (CAS) suma de 8 miliarde de euro, in timp ce cheltuielile cu pensiile au fost de 12 miliarde de euro, ceea ce a cauzat un deficit de peste 4 miliarde de euro, adica jumatate din venituri. In aceste conditii, Romania se afla pe locul doi in Europa dupa cheltuieli cu pensiile / venituri bugetare, imediat in urma Greciei. „Sistemul de pensii de stat este in faliment de facto, fiind tinut in viata prin imprumuturi de la FMI, UE, BM, bancile comerciale, etc”, a spus presedintele APAPR, in cadrul Conferintei Nationale a Pensiilor Private.

Astfel, noua Lege a pensiilor are misiunea de a reechilibra sistemul de pensii din Romania in urmatorii 7-8 ani, desi transferul catre mecanisme complementare celui public nu se rezuma, insa, la o simpla decizie politica. In analizele sale, APAPR sustine chiar o masura si mai indrazneata, dar totusi putin fezabila: cresterea contributiilor la fondurile de pensii obligatorii la peste 10% pana in anul 2016.

Aceasta, deoarece perspectiva demografica pentru perioada 2050 - 2060 vizeaza o triplare a ratei de dependenta demografica in cazul Romaniei, pana la circa 65%, conform Eurostat, in conditiile in care dispune de unul dintre cele mai dezechilibrate si nesustenabile sisteme de pensii de stat din Europa.

De asemenea, rata de inlocuire (pensie / salariu) se va reduce in Europa cu 20-25 puncte procentuale in urmatorii 50 de ani. In Romania, scaderea va fi si mai accentuata, din cauza dezechilibrelor demografice si sistemice, potrivit Uniunii Europene si Bancii Mondiale, astfel incat, pentru tinerii cu varsta cuprinsa intre 20 si 30 de ani, pensia de stat nu va putea depasi 10% din ultimul salariu.

Totusi, “in pofida a trei ani foarte zbuciumati in economie si politica si marcati de volatilitatea extrema apietelor financiare, piata de pensii private din Romania a tinut drumul drept si a ramas pe traseu, evitand orice derapaje. Astfel, desi in conditii economice de recesiune, Romania a dat rezultate exceptionale cu privire la randamentele fondurilor de pensii private”, a spus in cadrul Conferintei Nationale a Pensiilor Private, Crinu Andanut.

Performanta medie pe primele 9 luni ale anului, la nivelul intregii piete de pensii private obligatorii (Pilonul II), a fost de 13,3%, in timp ce pe segmentul fondurilor de pensii private facultative (Pilonul III) performanta medie s-a ridicat la valoarea de 10,2%. Pentru comparatie, rata medie a tuturor dobanzilor bancare la depozitele in lei, aferenta unei perioade de 9 luni, a fost de circa 6%, conform unor calcule pe baza datelor BNR. In acelasi timp inflatia estimata pentru primele 9 luni ale anului este de aproximativ 6%.

SURSA: APAPR

De la lansare si pana in prezent, randamentele investitionale medii anuale au fost de 16,2% pentru fondurile de Pilon II (lansate inl una mai 2008) si de 9,3% pentru fondurile de Pilon III (lansate in luna mai 2007), mult superioare ratei inflatiei din aceleasi perioade.

La sfarsitul primelor 9 luni ale acestui an, activele fondurilor depensii de Pilon II au ajuns la circa 3,89 miliarde de lei, iar ale fondurilor de Pilon III la aproape 300 de milioane de lei. Astfel, activele cumulate ale tuturor fondurilor de pensii private au depasit 4,18 miliarde de lei, adica echivalentul a 980 de milioane de euro, in itmp ce numarul participantilor trece de 5 milioane de persoane.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri