Proiecte comerciale care aduc venituri stabile
In ce proprietati poate investi o familie cu venituri medii
Solutii pentru micii si marii investitori din real estate
Bursa: Toti ochii vor fi atintiti asupra SIF-urilor
Fonduri mutuale: 2010, un nou an al obligatiunilor
Recomandari de investitii
Forex: Crestere a sectorului in 2010
Cum economisim: In lei sau euro?
Vom mai putea specula pe cursul de schimb in 2010?
Produsele unit-linked: O solutie in 2010?
Investitii in arta: Randamente
Cele mai scumpe opere de arta
Pensiile private facultative sau investitii in viitor
8 / 13

Cum economisim: In lei sau euro?

Pentru cei mai conservatori, care nu doresc sa isi asume riscuri importante realizand investitii in imobiliare sau actiuni, cea mai buna solutie este economisirea prin plasarea banilor in depozite. Daca in 2009 moneda europeana a fost cea mai profitabila pentru pastrarea economiilor, anul acesta analistii mizeaza pe leu pentru economisire.

“Consider ca leul ar trebui sa fie moneda de preferinta pentru economisire pentru populatie in 2010 deoarece exista conditiile necesare pentru ca presiunile de depreciere a leului sa scada”, a explicat, pentru Wall-Street, Radu Craciun (foto), director de investitii la Eureko Pensii.

Formarea unui guvern creste probabilitatea ca acordul Romaniei cu Fondul Monetar International sa fie continuat, sustine Radu Craciun, adaugand ca acesta este unul dintre factorii care conduce la intarirea leului. In al doilea rand, corectia deficitului de cont curent va contribui, tot in sens pozitiv, la evolutia leului din urmatoarea perioada.

Pe de alta parte, “dobanzile la depozitele in lei platite de banci vor scadea, asa cum speram ca vor scadea si cele la credite”, sustine directorul de investitii al Eureko Pensii.

Cea mai mare dobanda la depozitele in lei la termen de 12 luni este, in prezent, de 10,5%, in conditiile in care rata dobanzii de politica monetara stabilita de BNR este de 8%, iar rata anuala a inflatiei se plasa la 4,65% in noiembrie 2009.

“Rata inflatiei ar trebui, in mod normal, sa scada, dar exista unele presiuni inflationiste ce nu vin numai din partea accizelor. Este esential in aceasta perioada ca producatorii sa se uite la cresterea de productivitate si sa pastreze preturi competitive pentru a stimula cererea”, a declarat Radu Craciun.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri