Proiecte comerciale care aduc venituri stabile
In ce proprietati poate investi o familie cu venituri medii
Solutii pentru micii si marii investitori din real estate
Bursa: Toti ochii vor fi atintiti asupra SIF-urilor
Fonduri mutuale: 2010, un nou an al obligatiunilor
Recomandari de investitii
Forex: Crestere a sectorului in 2010
Cum economisim: In lei sau euro?
Vom mai putea specula pe cursul de schimb in 2010?
Produsele unit-linked: O solutie in 2010?
Investitii in arta: Randamente
Cele mai scumpe opere de arta
Pensiile private facultative sau investitii in viitor
13 / 13

Pensiile private facultative sau investitii in viitor

O alta posibilitate de economisire, care insa trebuie privita ca o investitie pe termen lung este reprezentata de pensiile private facultative (pilonul III).

Ceea ce recomanda aceste produse sunt chiar performantele invetitionale obtinute de acestea in 2009, un an greu pentru domeniul financiar in contextul crizei mondiale. Astfel, anul trecut fondurile de pensii private facultative (Pilonul III) au obtinut un randament mediu de 15,9%, fata de 2,7% in 2008.

Pentru comparatie, in cursul anului 2009 titlurile de stat au produs pentru investitori randamente de 10%-11%, dobanzile medii la depozitele bancare au fost intre 12%-13%, iar inflatia estimata pentru sfarsitul anului 2009 este de 4%-5%.

„Un alt avantaj deloc neglijabil al acestui produs de economisire este deductibilitatea fiscala, care majoreaza castigul total al participantilor la fondurile de pensii facultative”, adauga pentru Wall-Street Mihai Bobocea (foto), secretar general al Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).

Potrivit legislatiei in vigoare, contributiile la fondurile de pensii private facultative sunt deductibile fiscal (de la plata impozitului de 16%) in limita a cate 400 de euro pe an, atat pentru participantii individuali, cat si pentru angajatorii care contribuie in beneficiul salariatilor lor la un astfel de fond.

„Astfel, deducerea fiscala poate ajunge la 800 de euro pe an, ceea ce califica pensiile facultative printre cele mai atractive beneficii pe care companiile le pot oferi salariatilor lor. Chiar daca acum piata muncii functioneaza in regim de avarie, pensiile facultative au fost populare si vor fi din nou foarte populare printre angajatori, odata ce tensiunile din economie si din piata fortei de munca se vor diminua, la finele acestui an sau in 2011”, a mai comentat Bobocea.

La nivelul intregii piete de pensii facultative, aceasta insumeaza 183.819 participanti si active nete totale de 192,457 milioane de lei (date valabile la sfarsitul lunii noiembrie 2009). Potrivit statisticilor oficiale ale CSSPP, in 56% dintre cazuri, contributia la fondurile de pensii facultative este suportata de angajator, in 31% dintre cazuri de participantii individuali si in 13% din cazuri este vorba de contributie mixta angajat-angajator. Piata de pensii facultative are asadar o puterninca nuanta corporate.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri