BNR pune la dispozitia bancilor 1-1,2 mld. euro
Analistii: Banii obtinuti din reducerea rezervelor se vor duce intr-un nou
Bancile au acordat in vara primul
2 / 3

Analistii: Banii obtinuti din reducerea rezervelor se vor duce intr-un nou "club loan"

Eliberarea in sistemul bancar a 1-1,2 miliarde euro prin reducerea rezervelor minime obligatorii la pasivele in valuta de la 30% la 25% va acoperi o parte din necesarul de finantare a deficitului bugetar, prin noi emisiuni ale Ministerului Finantelor de titluri de stat in valuta sau, cel mai probabil, printr-un nou "club loan", sustin economistii.

"Banii obtinuti vor fi folositi, in mod clar, ori pentru noi emisiuni de titluri de stat in valuta pe piata interna ori pentru un club loan, varianta discutata in ultima perioada. Insa, este foarte probabil ca sumele eliberate de banca centrala sa nu fie suficiente pentru finantarea deficitului bugetar pana la finalul acestui an", a explicat Nicolae Alexandru Chidesciuc, economistul sef al ING Bank Romania.

El a mentionat ca, luand in calcul declaratiile oficialilor BNR, care au estimat un necesar de finantare de 5 miliarde euro, si faptul ca prin reducerea rezervelor se elibereaza putin peste un miliard de euro, este evident ca nevoia de bani inca ramane. "Cel mai probabil se va alege varianta prin care anumite plati ce le are de efectuat statul vor fi amante", a concluzionat economistul sef al ING Bank Romania, estimand necesarul de finantare al statului pana la finalul acestui an la aproximativ 3 miliarde euro.

Finantarea deficitului bugetar nu se afla printre obiectivele bancii centrale, insa stabilitatea macroeconomica ocupa un loc foarte important, iar BNR a fost nevoita sa modifice conditiile de finantare din sistemul bancar autohton. "Daca BNR nu ar fi eliberat aceste sume, atunci ar fi fortat Ministerul de Finante sa se imprumute la niste dobanzi foarte mari. Banca centrala se uita foarte atent la stabilitatea macroeconomica motiv pentru care au luat aceasta decizie. Cel mai probabil este sa vedem un nou club loan, insa, teoretic, cel mai fericit caz nivelul dobanzii la care se va imprumuta statul va ramane neschimbat", a explicat Laurian Lungu.

La ultima emisiune de titluri de stat in valuta, Ministerul Finantelor Publice a obtinut aproape 800 milioane euro, aproape dublu fata de nivelul anuntat, de 400 milioane euro, la o rata a dobanzii de 5,25%, suma ce acopera jumatate din transa a treia de la FMI.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri