Ce vor bancherii de la Banca Centrala si de la Guvernul Romaniei?
Reducerea RMO de catre BNR ar putea ajuta la revigorarea economiei
BNR va reanaliza noul regulament de creditare la trei luni dupa aplicare
Trei scenarii ale crizei
Au sau nu au bancile din Romania probleme de lichiditate?
De unde vor lua bani bancile in continuare?
'Ne place sau nu, Romania este dependenta de finantarea externa'
5 / 7

Au sau nu au bancile din Romania probleme de lichiditate?

In ceea ce priveste problema lichiditatii din sistemul bancar autohton, economistii-sefi ai bancilor au transmis un mesaj hotarat, prin faptul ca nu este o problema, iar actualul deficit este normal daca privim in contextul unei reechilibrari pe fondul crizei si in urma excedentului de lichiditate de pana acum, din urma cresterilor din ultimii ani.

„In tarile cu economii dezvoltate spre care tindem de altfel ca nivel al dezvoltarii, pozitia de creditor al Bancii Centrale pentru bacile comerciale este o pozitie normala”, a declarat Valentin Lazea (foto), economist-sef al BNR.

Lazea a mai precizat ca in actualul context din necesitatea de a atrage lichiditati se va observa o tendinta de atragere de catre banci a depozitelor de la popualtie prin dobanzi atractive.

„Atragerea de lichiditati de la bancile-mama de peste hotare nu a secat de tot, dar este un gen de finantare pe care bancile locale il vor obtine mai greu si cu costuri mai mari. De asemenea, BNR-ul a recomandat bancilor de la inceputul anului dotarea cu titluri si obligatiuni de stat, cu care sa vina la facilitatile BNR”, a mai spus economistul-sef al BNR.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri