Ce vor bancherii de la Banca Centrala si de la Guvernul Romaniei?
Reducerea RMO de catre BNR ar putea ajuta la revigorarea economiei
BNR va reanaliza noul regulament de creditare la trei luni dupa aplicare
Trei scenarii ale crizei
Au sau nu au bancile din Romania probleme de lichiditate?
De unde vor lua bani bancile in continuare?
'Ne place sau nu, Romania este dependenta de finantarea externa'
2 / 7

Reducerea RMO de catre BNR ar putea ajuta la revigorarea economiei

O alta propunere facuta de bancheri vizeaza revizuirea in scadere a dobanzii de politica monetara (la aceasta dat nivelul acesteia este de 10,25%/an) pentru un mai bun control asupra nivelului dobanzilor. De asemenea, s-a mai propus asigurarea unei garantari pentru banci, prin majorarea capitalului social al fondurilor de garantare.

In acelasi timp, el a sugerat ca si dobanda de politica monetara ar trebui ajustata "un pic in jos".

"Am avut, in cadrul intalnirii cu premierul de saptamana trecuta, o serie de propuneri care vizeaza masurile pe care ar trebui sa le ia banca centrala. Rezervele minime obligatorii prea mari limiteaza creditarea. S-a dovedit, o data cu venirea crizei, ca nivelul actual a fost binevenit, dar daca vorbim de relansare, propunerea noastra este ca banii blocati in rezerve sa fie eliberati", a spus Ghetea.

Cea mai importanta propunere vizeaza sustinerea activitatii in domeniul imobiliar prin masuri care sa permita bancilor acordarea in acordarea in continuare de credite in lei, in special ipotecare.

"Vom propune bancii centrale revizuirea Regulamentului nr. 11 pentru reluarea creditarii in domeniul imobiliar. Noile norme au blocat acest tip de credit in conditiile actuale, de aversiune la risc si neincredere. Dupa ce am facut ajustarile impuse de regulament, am observat ca foarte putine persoane se mai pot califica pentru un credit ipotecar", a explicat Ghetea.

Ghetea a spus ca in momentul in care noul regulament a inceput sa fie discutat, conditiile din piata erau altele si nimeni nu anticipa inrautatirea situatiei, iar la aceasta data este nevoie de discutarea lui in noul context financiar mondial. Prin revizuire, presedintele ARB a spus ca se vizeaza in mod particular ajustarile testelor de stres aplicate portofoliilor bancare si nu creditului de consum.

Astfel, potrivit lui Ghetea, regulamentul de creditare a populatiei a redus, in medie, cu 5 puncte procentuale gradul maxim de indatorare, insa acesta variaza in functie de diferitele tipuri de credit.

"Aceasta este diminuarea in medie a gradului maxim de indatorare, dar corelat cu alte elemente, precum calitatea garantiilor, termenul de acordare a creditului sau avansul, gradul de indatorare variaza", a declarat Ghetea.

Despre fisa fiscala, Ghetea a spus ca este o "problema de ordin tehnic" pe care, inca dinaintea aprobarii noului regulament, bancile au supus-o indoielii, dar ca nu poate evalua impactul acestei masuri, din cauza diminuarii puternice a activitatii de creditare.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri