'Cand, cum, unde si de ce apare criza, nimeni nu poate prevedea - asta e frumusetea pietelor libere'
'Traim vremuri istorice despre care se va scrie multi ani in cartile de economie'
'Avem si pacienti bolnavi, dar nu cred ca avem o epidemie la nivel national'
 'Aroganta agentului imobiliar de pana acum va disparea'
Criza, o lectie buna pentru cei care nu s-au pregatit inainte
'Este foarte probabil ca varful crizei financiare sa fie in urma noastra'
'Nimeni nu e prea mare pentru a nu avea probleme'
'In sfarsit, regulile jocului se respecta in Statele Unite'
'Criza a dat senzatia ca niciun reper fundamental nu mai conteaza'
8 / 10

'Nimeni nu e prea mare pentru a nu avea probleme'

Cele mai importante lectii pe care criza financiara le-a dat se refera la prudenta si la fructificarea unor instrumente financiare insuficient exploatate pana acum.

„Sistemul american de reglementare a permis periodic derapaje care in timp s-au amplificat. Institutiile din pietele dezvoltate au invatat ceva din regula prudentei in ce priveste dezvoltarea de produse neacoperite de valori reale si o perioada se va sufla si in iaurt pe pietele financiare. Insa nu cred ca vor putea fi evitate in mod fundamental viitoare caderi la nivel mondial, si probabil in jurului anului 2020 vom avea din nou de-a face cu o alta criza, de un alt tip, caci vor fi permise alte derapaje”, a declarat, pentru Wall-Street, Cristian Tudorescu, director general la Explore Asset Management.

Din perspectiva investitionala, aceasta criza ne readuce la faptul ca orice axioma de crestere perpetua ajunge la un moment dat sa nu aiba sustinere, sustine acesta.

„In ultimii ani, axioma la nivelul populatiei din America fusese <<preturile imobiliare nu pot merge decat ascendent si fiecare american va locui intr-o casa>>, iar reglementarea nu a domolit prin nici o parghie acest bulgare”, a mai spus Tudorescu.

Din punct de vedere investitional, managerul a explicat ca una din lectiile invatate in ultima perioada se refera la faptul ca trebuie avute in vedere mai multe instrumente posibile pentru a fructifica sumele de bani disponibile.

„De pilda, in Romania acum se poate vedea ca instrumentele cu venit fix, adica tocmai cele care protejeaza banii in astfel de perioade, nu sunt exploatate de piata la adevaratul lor potential”, a mai spus acesta.

Pe 15 septembrie, in ziua cand Lehman Brothers anunta falimentul, Peter Peterson, cofondatorul Blackstone, spunea: “Sunt in afaceri de 35 de ani, iar acestea sunt cele mai extraordinare evenimente pe care le-am vazut vreodata".

Directorul general al Explore Asset Management a declarat ca in astfel de momente devine clar ca „nimeni nu este prea mare pentru a nu avea probleme”.

„Intr-o astfel de perioada percepem ce inseamna falimentul sau spectrul falimentului unor giganti care pana de curand erau citati in carti drept modele de succes : banci de investitii, companiile ipotecare Fannie si Freddie – teoretic falimentare pana la interventia statului, General Motors si altele”, a declarat acesta.

„In Statele Unite, faptul ca dau faliment cateva institutii nu este ceva neintalnit, am avut acest lucru si in anii 80, insa acum lucrurile nu se opresc aici. Volumul produselor financiare construite in afara pietelor si in afara bilanturilor institutiilor si companiilor nu este deocamdata cunoscut la adevarata dimensiune”, a mai explicat Tudorescu.

Ca urmare a efectului de propagare a crizei financiare la nivelul mai multor segmente ale economiei romanesti, cativa mari jucatori din industria romaneasca si-au revizuit deja in scadere volumul productiei in 2009 din motive de diminuare a cererii la nivel international.

„La nivelul PIB-ului Romaniei, acest minus potential pe cateva industrii poate fi compensat macar partial de cererea interna de consum si de lucrari de infrastructura. In fond, impactul evenimentelor la nivelul economiei reale romanesti depinde in mare masura si de noi. Daca ne miscam la nivel intern pentru a fluidiza proiectele, atunci avem sansa de a iesi mai putin afectati de aceasta perioada”, sustine managerul Explore Asset.

Acesta considera ca un factor important privins reasezarea reperelor la nivel international este atingerea unui minim al preturilor locuintelor in Statele Unite si redinamizarea creditarii in economie.

„Extrapoland datele curente, estimez ca acest lucru se va intampla in a doua parte a anului 2009. Cat priveste Romania, consider ca acum nu ne aflam in criza, ci intr-o perioada de prudenta in decizii. Deocamdata ne-au spus altii ca o sa avem o criza si ne-au dat si note pentru aceasta. Ne putem duce catre criza doar daca prudenta noastra devine exagerata si daca mergem in continuare 6 luni cu frana trasa pe creditare si pe investitii”, a conchis Cristian Tudorescu.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri