'Cand, cum, unde si de ce apare criza, nimeni nu poate prevedea - asta e frumusetea pietelor libere'
'Traim vremuri istorice despre care se va scrie multi ani in cartile de economie'
'Avem si pacienti bolnavi, dar nu cred ca avem o epidemie la nivel national'
 'Aroganta agentului imobiliar de pana acum va disparea'
Criza, o lectie buna pentru cei care nu s-au pregatit inainte
'Este foarte probabil ca varful crizei financiare sa fie in urma noastra'
'Nimeni nu e prea mare pentru a nu avea probleme'
'In sfarsit, regulile jocului se respecta in Statele Unite'
'Criza a dat senzatia ca niciun reper fundamental nu mai conteaza'
7 / 10

'Este foarte probabil ca varful crizei financiare sa fie in urma noastra'

Mihail Ion, managerul Raiffeisen Asset Management, a explicat, pentru Wall-Street, ca efectele crizei au fost foarte puternice in industria bancara, iar amploarea acesteia ar fi putut anticipata cu greu.

„E imbucurator insa faptul ca masurile anuntate de guverne si bancile centrale sunt fara precedent si vin sa corecteze situatia creata. Din acest punct de vedere, infuziile in capitalul bancilor efectuate de guverne, chiar nationalizarea unora, garantarea unor imprumuturi interbancare, sau injectiile de lichiditate si scaderile agresive ale ratelor dobanzilor intreprinse de bancile centrale vor conduce la calmarea pietelor monetare. De altfel, o astfel de evolutie se observa deja, spread-ul intre nivelurile dobanzilor interbancare si dobanzile de politica monetara se diminueaza treptat. Este foarte probabil ca varful crizei in sectorul financiar este in urma noastra”, a declarat managerul.

El este de parere ca efectele se vor transmite in economia reala, astfel incat statele dezvoltate vor intra in recesiune, unele dintre acestea aflandu-se deja in recesiune.

„Din acest punct de vedere e mai greu de anticipat daca varful crizei a fost depasit, cel mai probabil primele semne ale revenirii cresterii economice vor aparea in ultimele trimestre ale anului 2009”, crede Mihail Ion.

Managerul crede ca efectele crizei financiare asupra economiei romanesti se vor manifesta ptrintr-o diminuare a ritmului de crestere a activitatii economice.

„Accesul mai dificil la finantarea de la banci va reduce ritmul de crestere al cererii interne, costul finantarilor externe pe care le va atrage Romania va fi ridicat, ca urmare a apetitului mai redus la risc, fapt ce se va manifesta printr-o reticenta a creditorilor si investitorilor straini fata de pietele emergente, iar sentimentul consumatorilor si al antreprenorilor se va inrautati. De asemenea, cererea externa pentru exporturile romanesti se va reduce, iar finantarea deficitului balantei de plati va fi mai dificila in actualul context international, punand presiune pe cursul valutar”, explica managerul.

In plus, mai exista si alte cauze ale incetinirii, in opinia managerului.

„Profitabilitatea companiilor va scadea, iar ritmul de reducere a dobanzilor la lei ca urmare a trendului descendent al inflatiei va fi atenuat”, a mai spus acesta.

In ce priveste reglementarea fondurile deschise de investitii, Mihai Ion a declarat ca trebuie modificate urgent prevederile din regulamentul CNVM.

„Criza financiara pe care o traversam se manifesta si printr-o volatilitate fara precedent a cotatiilor pe piata de capital. In aceste conditii, devine cu atat mai necesara modificarea urgenta a prevederilor Regulamentului CNVM nr. 15/2004, care sa determine luarea in calculul a valorii unitatilor de fond a preturilor din aceeasi zi in care au loc subscrierile si rascumpararile, si nu cu intraziere, asa cum se imtampla in prezent. De altfel, e vorba despre o armonizare cu legislatia si practica internationala in domeniu”, a conchis managerul Raifeissen Asset Management.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri