Emma Popa-Radu: Am inceput sa lucrez in private equity dintr-o intamplare
Ioana Filipescu: Investment banking-ul m-a ales pe mine, si nu invers
Ruxandra Pana: Private equity-ul se potriveste mai bine femeilor in unele situatii
Femeile, o minoritate in M&A
PE+IB=presiune intensa care le-ar indeparta pe femei
 Ziua in M&A incepe la ora 6 :30 si se termina in jur de 12 :00
Pasiunea pentru finante nu este suficienta
4 / 7

Femeile, o minoritate in M&A

Un studiu recent intocmit de revista Real Deals releva ca doar 10% din 2665 de manageri din private equity si investment banking sunt femei. Care ar fi principalele explicatii ale acestui fenomen?

Emma Popa Radu isi explica aceste cifre prin faptul ca private equity-ul este o industrie “de rezistenta”, cu putina flexibilitate, ritmuri foarte intense si program de calatorii extins.

“Nu stiu daca procentajul mic se datoreaza numarului redus de femei care incep sa lucreze in industrie, sau numarului de femei care raman pe termen lung”, spune sefa Advent Romania.

In schimb, Ruxandra Pana nu crede ca astfel de cifre sunt relevante, acest procent fiind mai mare decat in urma cu cinci ani si mai mic decat peste alti cinci ani.

“Important este ca numarul femeilor in pozitii de management este in crestere, increderea care li se acorda este din ce in ce mai mare, iar o doamna la carma unui gigant financiar precum Morgan Stanley nu poate constitui decat o recunoastere a capacitatii pe care femeile o au de a fata fata cu succes provocarilor pe care le presupune o pozitie de top management”, explica Ruxandra Pana.

Ioana Filipescu isi aminteste momentul in care a constientizat aceasta discrepanta: obisnuia sa participe, in cadrul job-ului anterior (KPMG) la un fel de reuniuni anuale de corporate finance.

“Prima a avut loc la scurt timp de la angajarea mea, probabil prin anul 2000 – 2001, era vorba de intalniri ale intregii regiuni Europa, Middle East, Asia la un anumit nivel de senioritat management. Proportia era de aproximativ 10 femei la 270-300 de persoane! Unele femei pe care le vedeam erau de fapt in echipa de organizatori si acest lucru m-a frapat", povesteste Filipescu. De altfel, sefa de astazi a Raiffeisen Investment Romania a si fost direct intrebata de catre un participant cum se simtea in acea ipostaza.

Filipescu crede ca, pe langa celelalte ingrediente, o pozitie de management presupune experienta, deci vechime. Ori femeile au in general de ales intre cariera si familie, copii in special.

"Nu este o gandire sexista, dar consultanta financiara presupune o mare flexibilitate la intensitatea proiectelor in a caror executie esti angrenat. Atata flexibilitate incat tot restul trece undeva pe un plan secund. Desigur, intensitatea acestor proiecte este variabila in timp, deci cele doua valente «personal-profesional» pot coexista, numai ca nu este usor, in opinia Ioanei Filpescu.

"Pe de alta parte, cine nu este pregatit sa dea toata concentrarea (femeie sau barbat) nu poate practica cu succes aceste tipuri de meserii", adauga aceasta.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri