Tranzactia Asiban-Groupama – O poveste de trei ani
Raiffeisen Investment: Groupama, cel mai lung mandat de M&A din Romania
Rothschild: Pretul, singurul criteriu pe care l-am urmarit
Tuca Zbarcea & Asociatii: Au existat nu mai putin de cinci parti implicate
BRD:  Fiecare cu meseria sa. Noi facem banking
Banca Transilvania: A fost un deal perfect
CEC: Am vrut sa cumparam tot Asiban-ul
BCR:  Vanzarea pachetului Asiban, o miscare naturala
Ce urmeaza pentru opratiunile Groupama din Romania?
Cea mai mare tranzactie din asigurari, pas cu pas
2 / 10

Raiffeisen Investment: Groupama, cel mai lung mandat de M&A din Romania

Achizitia Asiban de catre grupul francez Groupama este cea mai spectaculoasa tranzactie realizata in istoria pietei asigurarilor din Romania, iar consultantul francezilor, Raiffeisen Investment, a avut un rol decisiv in realizarea dealului.

Istoria mandatului Groupama pentru achizitia Asiban acordat bancii de investitii Raiffeisen Investment a inceput acum trei ani, imediat dupa numirea Ioanei Filipescu in functia de managing director al bancii de investitii. “Cred ca este cel mai lung mandat de M&A de pe piata locala. Ne-am cunoscut in urma incercarilor francezilor de a cumpara Asirom, dupa care am analizat piata romaneasca si le-am propus cea mai buna oferta: Asiban”, a declarat, pentru Wall-Street, Ioana Filipescu (foto).

De ce a durat atat de mult mandatul Groupama pentru achizitia Asiban? In primul rand, in 2005, primul an de reprezentare Groupama de catre Raiffeisen Investment, a fost caracterizat prin incertitudinea privatizarii pentru BCR, unul din actionarii Asiban. In 2006, CEC urma sa se privatizeze, contextul fiind foarte greu, practic imposibil pentru o vanzare a Asiban, isi aminteste Ioana Filipescu.

Chiar daca reprezentantii vanzatorului spun ca dificultatea acestei tranzactii a constat in gasirea acelor metode prin care interesele, de multe ori in mod obiectiv divergente, ale celor 4 vanzatori sa fie armonizate, Ioana Filipescu spune ca, in acest caz, pentru cumparator a fost mai simplu. “Noi nu ne-am plans si nu am invocat complexitatea tranzactiei. In cazul acesta, pentru noi a fost mai simplu, chiar daca au fost patru actionari si vanzatorul este acela care impune regulile jocului”, spune Ioana Filipescu.

Ioana Filipescu a condus o echipa formata din care au mai facut parte Matei Filipidescu, Adrian Rosoaga, Florenta Birhala si Iulia Bratu.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri