Lipseste motivatia rationala
Lipseste motivatia economica
Efectele asupra economiei sunt negative
Comparatia cu alte tari din UE
Impactul asupra bursei locale este negativ
1 / 5

Lipseste motivatia rationala

Potrivit Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania, lipseste motivatia rationala a masurilor anuntate de Guvern, in conditiile in care motivatia acestei taxe face referire la lacomia sectorului bancar, in contextul profitului inregistrat la nivelul intregului sector bancar de 1,3 miliarde euro in primele 9 luni ale acestui an (ceea ce reflecta un randament al capitalului investit de aproape 16%), comparativ cu 1,2 miliarde euro pentru tot anul 2017.


Acest lucru este normal, si reflecta performanta sectorului bancar ca urmare a proceselor indelungate de restructurare si reducere a ratei creditelor neperformante aproape de 5% (de cinci ori sub nivelul de acum un deceniu).


De asemenea, se desconsidera total randamentul capitalului reinvestit la nivelul intregului sector bancar pentru ultimul deceniu, respectiv 3%, extrem de redus avand in vedere riscul asumat. Desigur, la un randament al capitalurilor de 3%, nu se poate vorbi despre lacomie.


Costul crizei financiare anterioare a fost de aproape 9 miliarde euro, iar statul roman nu a ajutat bancile (asa cum s-a intamplat in alte tari) pentru a depasi problemele din recesiune.


Sursa foto: Shutterstock

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri