Avem crestere economica chinezeasca! Ar trebui sa ne puna pe ganduri?
Mugur Isarescu: cresterea economica dezechilibrata produce pierderi pentru toata lumea
De ce ar fi de data aceasta altfel?
1 / 3

Avem crestere economica chinezeasca! Ar trebui sa ne puna pe ganduri?

Cresterea economica “chinezeasca” din trimestrul trei al acestui an, de aproape 9% este bazata tot pe consum, chiar pe accelerarea acestuia, sustine presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru. Acesta vine, insa, la pachet cu scaderea masiva a investitiilor, deteriorarea contului curent, reinflamarea inflatiei si un derapaj evident in cazul deficitului bugetar.


“Stim cu totii faptul ca consumul a generat cea mai mare parte a cresterii economice in primele sase luni ale anului, respective 80%, iar investitiile au evoluat foarte slab. Anticipez ca in trimestrul trei investitiile nu au evoluat altfel, deci este posibila o crestere a consumului de peste 10%. Aceasta evolutie ar trebui sa ne puna pe ganduri, iar la nivelul decidentilor ar trebui sa creeaze preocupari”, a explicat Ionut Dumitru la conferinta anuala a AAFBR.


Prin comparatie, in perioada 2015 – T2 2017, in majoritatea tarilor europene consumul a crescut in linie cu oferta interna, insa Romania iese din decor foarte mult, cu o crestere a consumului mult peste oferta interna.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri