Cota standard de TVA, redusa la 20% din 2016
Reducerea impozitului pe dividende se amana
Mentinerea taxei pe stalp pana in 2017, cu exceptia agriculturii
Amanarea plafonarii contributiilor de sanatate
Acciza suplimentara la carburanti, valabila si in 2016
1 / 5

Cota standard de TVA, redusa la 20% din 2016

Partidele parlamentare au ajuns la un consens in ceea ce priveste cuantumul relaxarii fiscale de anul viitor. Cea mai importanta masura, cea a reducerii TVA, va fi aplicata in doua etape. In forma initiala a Codului Fiscal, TVA urma sa scada cu 5% de la 1 ianuarie 2016, insa dupa aceste negocieri procentul taierii va fi de 4%.


Astfel, cota standard de TVA coboari de la 24% la 20%, de la 1 ianuarie 2016, iar din 2017 mai scade cu inca un procent, ajungand la 19%, nivelul de dinaintea crizei financiare.


"Mediul de afaceri ar fi preferat o reducere mai mica a TVA, etapizat. Si-ar fi dorit cu prioritate plafonarea contributiilor sociale la 5 salarii medii brute pe economie, reducerea impozitului pe dividende si anularea impozitului pe constructii speciale. Oamenii de afaceri sunt nemultumiti ca, din toate promisiunile facute, s-a ales ca prioritara taierea TVA-ului", a declarat pentru WALL-STREET.RO Angela Rosca (foto), managing partner Taxhouse.


Ea a explicat ca toata comunitatea de business este afectata de taxarea ridicata a muncii, in timp ce numai o parte din firme sunt avantajate de reducerea TVA-ului. "De pilda, sectorul bancar si cel de asigurari, retailul si sectorul medical vor beneficia cel mai mult de reducerea TVA, insa e foarte posibil ca doar in cazul retailului aceasta relaxare fiscala se va transmite, in parte, si catre consumator, restul ramanand ca profit al acelor companii".

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri