Lectia 1: Transparenta ajuta
Lectia 2:
Lectia 3: Forma nu creeaza substanta - nu imediat
Lectia 4: Consolidarea este cheia sustenabilitatii
Lectia 5: Restructurarea si recuperarea rapida a datoriilor, conditii pentru profitabilitate
Lectia 6: Crediteaza afacerea, nu garantia
Lectia 7. Odata intrat in hora, trebuie sa joci
Lectia 8: Finantare externa: accelereaza cresterea, dar creeaza dependenta
Lectia 9: Raportul credite - depozite: mai putin inseamna mai... sustenabil
Lectia 10: Credite in valuta - Ne pastram calmul si continuam?
7 / 10

Lectia 7. Odata intrat in hora, trebuie sa joci

Practicile bancare solide pot imbunatati alocarea fondurilor catre partea generatoare de valoare a economiei, dar finantarea bancilor nu poate inlocui lipsa formarii de capital intern.


Dat fiind masurile de restrictionare a capitalului bancilor romanesti dispuse de banca centrala in ultimii ani, bancile active din Romania pot continua sa finanteze economia si statul. Ca urmare a efectului combinatiei dintre numarul mai scazut de proiecte viabile si evaluarile mai bune ale proiectelor, eficienta procesului de alocare a fondurilor s-a ameliorat, avand drept efect direct cresterea sustinerii sectoarelor cu perspective de crestere mai mari.


Totusi, proiectele eligibile sunt rare si factorii de multiplicare sunt inca scazuti, bancile continuand sa fie obligate sa finanteze proiectele cu performante slabe din portofoliile lor in cadrul strategiei de reducere a riscurilor. Data fiind formarea insuficienta de capital intern, nivelul scazut de concurenta din diferite sectoare si investitiile directe straine inca prudente, economia privata si pietele de capital nu au forta sa asigure componenta de capital necesara pentru lansarea unei cresteri sustenabile, ceea ce limiteaza astfel serios cererea eligibila si accesul la finantarea bancii.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri