Lectia 1: Transparenta ajuta
Lectia 2:
Lectia 3: Forma nu creeaza substanta - nu imediat
Lectia 4: Consolidarea este cheia sustenabilitatii
Lectia 5: Restructurarea si recuperarea rapida a datoriilor, conditii pentru profitabilitate
Lectia 6: Crediteaza afacerea, nu garantia
Lectia 7. Odata intrat in hora, trebuie sa joci
Lectia 8: Finantare externa: accelereaza cresterea, dar creeaza dependenta
Lectia 9: Raportul credite - depozite: mai putin inseamna mai... sustenabil
Lectia 10: Credite in valuta - Ne pastram calmul si continuam?
4 / 10

Lectia 4: Consolidarea este cheia sustenabilitatii

In absenta scalei si a cresterii, consolidarea si reducerea investitiilor sunt esentiale pentru a asigura profitabilitatea si o alocare eficienta a capitalului.


Situatia globala a pietei este dificila intrucat bancile au ajuns la limita in ceea ce priveste reducerea infrastructurii fara sa le fie afectate operatiunile principale. In acest context, pentru a crea forma si marimea necesare pentru supravietuire, alocarea eficienta a capitalului si profitabilitatea adecvata, bancile trebuie sa ia decizii drastice cu privire la segmentele de clienti si produsele care sunt sau nu esentiale in modelul lor de afaceri. Acest lucru duce la reducerea investitiilor in activitatile secundare a caror finantare este costisitoare si la consolidarea pietelor si produselor identificate ca esentiale.


Astfel, in concentrarea lor pe mai multe niveluri si pe o alocare mai eficienta a capitalului, actorii de pe piata fie urmaresc in mod agresiv oportunitatile de achizitie pentru a-si consolida pozitia si a crea alte economii de scala si a favoriza eficienta, fie adopta strategii de reducere sistematica a gradului de indatorare implicand vanzarea portofoliilor neperformante sau secundare.


Shutterstock / monede, banci

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri