Piata apartamentelor: este 2014 momentul oportun sa investesti?
Aurul: un moment bun de cumparare?
Depozitele bancare: economisim in lei sau euro?
Bursa romaneasca, o sabie cu doua taisuri
Obigatiunile corporative, o noua alternativa reala de investitie?
Pensiile facultative, raport bun intre randament si risc
Planurile unit-linked, intre protectie si investitii
5 / 7

Obigatiunile corporative, o noua alternativa reala de investitie?

UniCredit, Raiffeisen si Transelectrica au facut in acest an oferte de obligatiuni pe Bursa de Valori Bucuresti a caror valoare cumulata a fost de aproape 1 miliard de lei. Toate au fost vandute extrem de rapid, cererea fiind sustinuta de fondurile de obligatiuni si de pensii romanesti, care adesea nu aveau alternative de investitii pe plan local.


Ofertele nu nu s-au adresat persoanelor fizice, insa brokerii spun ca din ce in ce mai multi mici investitori se intereseaza si vor sa subscrie in astfel de oferte


Au existat destule cereri din partea retail-ului la aceste oferte de obligatiuni, insa din pacate micii investitori nu au putut sa subscrie in 2013. Este posibil ca daca aceasta cerere se mentine, companiile sa ia in considerare deschiderea catre persoanele fizice a viitoarelor oferte corporative. Faptul ca dobanzile bancare sunt la minime, reprezinta elementul care ii impinge pe investitori spre alternative, precum obligatiunile”, spune Valerian Ionescu, seful departamentului de tranzactionare al BCR.


Ramane de vazut daca in 2014 companiile vor mai face oferte de obligatiuni si daca vor accepta investitorii de retail, sau vor continua sa prefere varianta mai comoda – aceea de a discuta doar cu investitorii calificati.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri