Atentie la fluxurile de capital
BNR va apara cursul daca deprecierea va fi accelerata
BNR va supraveghea lichiditatea din piata
Decizia din Cipru este un risc pentru democratie
Economistii considera ca pericolul este departe. Nu exista risc de contagiune
5 / 5

Economistii considera ca pericolul este departe. Nu exista risc de contagiune

Situatia din Cipru nu ii ingrijoreaza pe economistii romani, in contextul in care insula mediteraneeana este o economie prea mica, cu putine legaturi comerciale cu Romania, in pofida faptului ca o serie de importanti oameni de afaceri romani au firmele inregistrate in Cipru.

"Masura propusa in Cipru de catre UE a fost un semnal ca vrea sa elimine dezechilibrele din sistemul bancar cipriot, tara unde bancile valoreaza mai mult decat intreaga economie a tarii. In opinia mea, target-ul principal a fost statutul de paradis fiscal, avand in vedere ca foarte multi bani obtinuti ilegal sunt parcati in aceasta insula", spune economistul sef al Volksbank, Melania Hancila (foto).

Din acest punct de vedere, ea subliniaza ca Romania este total diferita de Cipru si o situatie similara nu ar avea cum sa se intample la noi.

"Nu cred ca avem de ce sa ne temem de contagiune, cata vreme nici alte economii mai mari (Spania, Italia) nu au fost afectate. Costurile de asigurare a riscului de tara au crescut pentru aceste economii cu doar 10 puncte de baza", concluzioneaza Muscalu.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri