Fraude in asigurari - Transformers
Conflicte de Interese frauduloase
Clepsidra
Fraude cu carduri de serviciu
Frauda in achizitii/ cumparari/ investitii/ subcontractare
5 / 5

Frauda in achizitii/ cumparari/ investitii/ subcontractare

O zona fierbinte pentru frauda este domeniul achizitiilor, pe unde se scurg banii companiei/ institutiei prin plata unor facturi false obtinute in cooperare cu furnizorii si impartirea banilor, prin cresterea valorii facturilor furnizorilor in combinatie cu acestia si impartirea sumelor fraudate, ori prin emiterea de comenzi catre furnizori pentru produse sau bunuri care folosesc interesului personal al angajatilor.

Sunt multe forme de frauda in acest tip de activitate iar auditurile, testele de integritate si evaluarile mystery customers trebuie sa fie obligatorii. Cea mai comuna forma de frauda in achizitii ramane cumpararea de bunuri in cantitati care nu sunt consumate intr-o perioada care sa faca eficienta achizitia, astfel incat imobilizarea fondurilor are un cost mai mare decat economiile realizate si astfel furnizorii sunt in castig. Aceste stocuri nu sunt create de dragul discounturilor, ci de dragul furnizorilor care acorda comisioane. Multe firme chiar au instituit politici de stimulare a buyerilor.

Un caz in care directorul de Investitii a participat la o conferinta organizata la Londra de compania care vindea utilaje, iar la intoarcere acesta a comandat trei utilaje aflate pe stoc, la un pret similar cu al concurentei. Achizitia a fost considerata reusita pana la punerea in exploatare a utilajelor, care a dovedit ca acestea erau submotorizate si aveau un randament mai redus fata de specificatia tehnica. Bineinteles ca directorul de investitii nu a avut curajul de a-i cere explicatii furnizorului care il tratase atat de bine la Londra.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri