Piete de capital: Oferte publice
Cursa dupa dividende
Actiunea anului
Banci: Economisire
Pensiile facultative,
Forex
Fonduri mutuale
Piata artei va aduce noutati interesante
Imobiliare: Locuinte pentru Prima Casa
5 / 9

Pensiile facultative, "raport excelent intre randament si risc"

O alta posibilitate de economisire in 2012 este reprezentata de pensiile private facultative - Pilon III. Pensiile facultative se diferentiaza de alte produse financiare in primul rand prin orizontul de timp la care se raporteaza. Insasi notiunea de pensie este aferenta unei anumite perioade a vietii, presupune o perioada foarte lunga de timp de cotizare, astfel incat in contul de participant sa se stranga o suma suficient de mare pentru a se putea plati pensie din ea. Sumele acumulate de-a lungul perioadei de cotizatie se transforma in unitati de fond care la randul lor sunt investite in instrumente ale pietei financiare.

"Diferenta intre investitiile facute pe baza unei scheme de investitii a unui prospect de pensii facultative si orice alt tip de investitii sunt date in pricipal de orizontul de timp disponibil si de diversitatea portofoliului luand in considerare gradul de risc asumat. In plus, sumele stranse in cont de participant sunt puse la dispozitie numai la indeplinirea unor conditii (de ex. atingerea varstei de 60 ani), spre deosebire de alte produse, a caror rascumparare se poate produce mai repede", spune Simona Ditescu (foto), CEO BCR Pensii.

Principalul argument este confortul suplimentar pe care il poate avea la varsta pensionarii, fata de un efort de economisire care nu e atat de dificil. "Asadar consider beneficiile mult mai consistente decat efortul presupus de plata lunara a contributiei, care si ea poate varia ca marime, in functie de dorinta si posibilitatile platitorului, pana la un maxim de 15% din salariul brut - spre comparatie, in prezent un angajat plateste 10.5% contributie la asigurari sociale", explica Simona Ditescu. Contributiile pot fi suportate atat de participant cat si de angajatorul acestuia, si pot fi platite atat de unul cat si de celalalt. De altfe, legea stipuleaza expres obligatia angajatorului de a plati contributia le pensiile private facultative salariatului propriu, indiferent cine o suporta.

Wall-Street.ro: Aceste produse dispun de avantaje fiscale sau legislative?

"Contributia la acest sistem este deductibila fiscal in limita a echivalent 400 de euro pe an, atat pentru angajat cat si pentru angajator. Practic, pentru angajator aceste sume se deduc din venitul brut impozabil, astfel ca asupra lor nu se calculeaza CAS si contributia pentru fondul de munca si accidente. Angajatul nu plateste CAS pentru contributia la fondul de pensii, si i se calculeaza impozitul pe salariu dupa deducerea acesteia din venitul brut de natura salariala", a spus Ditescu.

Este foarte important ca principiile schemei investitionale sa fie in acord cu gradul de risc asumat de client. In plus, avand in vedere ca este o relatie pe termen lung clientul trebuie sa se simta confortabil cu gradul de transparenta al administratorului fondului si cu modalitatea de a interactiona.

Slide realizat de Marius Alexandru Stanciu

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri