Premiera nationala: 12 executivi si-au dat mana ca sa ajute Romania
Ce masuri trebuie implementate urgent?
Un mld. euro investit in fotbal creste economia cu 1%
Investitorii straini: Agricultura trebuie salvata
2 / 4

Ce masuri trebuie implementate urgent?

Introducerea la Ministerul de Finante a unui registru transparent de creante asupra bugetului de stat este una dintre cele 12 masuri care poate fi implementata intr-un termen scurt astfel incat sa genereze efecte rapid, considera Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank Romania si vicepresedinte al CIS (foto).

Masura propusa de CSI presupune ca tuturor creantelor valide bugetare sa le fie atribuite termene de plata intr-un registru deschis si transparent pe baza caruia bancile sa poata lua decizii de finantare a companiilor. Investitorii considera ca astfel ar putea fi evitate multe cazuri de faliment.

Steven van Groningen mai precizeaza si ca masurile privind imbunatatirea procesului de absorbtie a fondurilor europene pot fi implementate cu usurinta.

De asemenea, presedintele Raiffeisen Bank Romania considera ca si flexibilizarea legislatiei muncii poate fi realizata rapid, dar acest lucru depinde de cum vor evolua discutiile cu autoritatile de la Ministerul Muncii.

O alta masura ce s-ar putea concretiza pe termen scurt este cea referitoare la inceperea programului Prima Casa, bancherii fiind deja in discutii initiale cu autoritatile. In noua varianta a programului (Prima Casa 3), garantia de la stat ar putea acoperi numai 50% din suma imprumutului, restul fiind garantat cu ipoteca, insa volumul facilitatii ar putea fi majorat.

Seful BCR, Dominic Bruynseels, care detine si functia de membru in boardul CIS, sustine ca pot fi acordate imprumuturi de aproximativ 1,4 miliarde de euro prin largirea bazei de potentiali aplicanti in cazul Prima Casa 3, fata de 700 de milioane de euro, cat s-au alocat pana acum.

Totusi, instabilitatea si nesiguranta veniturilor ii face pe potentialii cumparatori de case sa fie reticenti cand vine vorba de a lua un imprumut de la banca.

“Marea problema este lipsa de incredere a consumatorilor. Cine stie ca nu are venituri stabile evident ca nu va fi incantat sa faca o investitie mare sau sa se indatoreze. Asta e o problema mare in Romania”, afirma Steven van Groningen.

O alta propune a Consiliului Investitorilor Straini vizeaza infiintarea unei banci a unui fond de dezvoltare care ar avea rolul de a crea facilitati de creditare subventionata pentru sectorul IMM, prin contributia comuna a bancilor comerciale si a sectorului public.

“Sunt foarte multe intreprinderi care nu mai sunt bancabile si care au nevoie de sprijin specializat ca sa isi imbunatateasca structura bilantului si sa poata sa devina din nou bancabile pentru a putea accesa creditele bancare”, explica seful Raiffeisen Bank Romania.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri