Majorarea impozitelor va accentua recesiunea
Inflatia va urca, leul se va deprecia si deficitul tot nu se va redresa
Oamenii de afaceri, tot mai descurajati
FMCG: Dupa 20 de ani, someri in propria firma
Oameni de afaceri: Impactul nu va fi unul pozitiv
Imobiliare: Preturile apartamentelor noi vor creste din nou
Companiile cu marja mica de profit vor fi primele victime
Dezastru pentru economie: Efecte negative asupra iesirii tarii din recesiune
Ghenea: Romania ar putea reveni la perioada de la sfarsitul anilor '90
Majorarile fiscale vor dinamita bugetele de salarii in companii
Falimente si afaceri la negru in industria turistica
Cota unica va afecta investitorii la Bursa si SSIF-urile
Asigurari: Primele vor creste, iar economia se poate bloca
8 / 13

Dezastru pentru economie: Efecte negative asupra iesirii tarii din recesiune

Opiniile managerilor din retailul alimentar, si anume ca aceste majorari de impozite pot fi catastrofale pentru economia Romaniei, sunt impartasite si de cei din retailul de electronice ori de companiile software.

“Ambele masuri vor insemna un dezastru pentru economie pentru ca vor duce la marirea preturilor si la reduceri de personal. Insa din aceste doua rele eu as majora TVA si as mentine cota unica, pentru ca aceasta din urma creeaza plus valoare si profit. Marirea TVA este cea mai simpla metoda de a aduce venituri la buget, insa acestea vor fi suficiente doar in 2010. Oricum, nu cred ca se va ajunge la o majorare de pana la 24-25%, ci poate la 21-22%”, afirma Valentin Tomsa, directorul general al SAP Romania, filiala locala a celui mai mare producator de software de business la nivel mondial.

Managerul considera insa ca majorarea cotei unice de impozit pe venituri si pe profit va trebui insotita si de alte masuri, precum compensarea datoriilor statului catre companii.

“Firmele finanteaza statul de doua ori pentru ca acum trebuie sa-si plateasca taxele, dar pe de alta parte ele nu-si incaseaza banii de la stat. Ma asteptam la o astfel de propunere deoarece FMI are, in general, idei putine si uneori nepotrivite. Dar daca acestea se vor aplica, ele vin in contextul in care noi nu am facut nimic pana acum”, mai spune Tomsa.

Si Adrian Olteanu (foto), directorul general al Flanco, unul din principalii retaileri electroIT de pe piata locala, se astepta la astfel de masuri, “tinand cont de incapacitatea cronica a diverselor Guverne de a restructura segmentul public si de a echilibra deficitul bugetar prin masuri productive (diminuare costuri, investitii generatoare de beneficii economice) si nu prin masuri restrictive pentru consum, de genul majorarii cotei TVA”.

Desi majorarea TVA cu cateva procente va duce la cresterea preturilor, oficialul Flanco considera ca acest fapt nu va avea efecte semnificative asupra retailului de electronice, dupa ce anul trecut industria de profil a inregistrat o scadere de circa 40%, pana la circa 800 milioane euro.

“Piata pe care activeaza Flanco este la un nivel extrem de scazut acum, achizitiile fiind facute in mare parte de stricta necesitate si nu pentru sporirea confortului personal. Romanii cumpara electronice, electrocasnice si IT, pentru ca resimt nevoia imediata si nu pot amana achizitia. Astfel, cresterea preturilor ca urmate a majorarii cotei TVA nu va avea un impact semnificativ direct, oamenii nu vor amana decizia deoarece produsul este mai scump cu 4%. Insa, vanzarile din piata eletroIT sunt o consecinta a resurselor limitate ale populatiei si cresterea TVA cu 5 sau 6% le va diminua si mai mult. Probabil ca piata de profil va fi afectata negativ si indirect cu 4-5% de cresterea TVA”, explica Olteanu.

In ceea ce priveste posibila marire a cotei unice de impozitare de la 16% pana la 20%, oficialul Flanco afirma ca aceasta va diminua sumele pentru stimularea investitiilor si dezvoltarea companiilor.

“Sumele suplimentare colectate la buget vor acoperi doar cheltuieli neproductive ale aparatului public”, mai spune el.

Liliana Solomon, sefa celui de-al doilea operator de telefonie mobila din Romania, este de parere ca o majorare a taxelor va duce la o reducere a consumului.

"Iar acest lucru, avand in vedere situatia economica inca dificila, ar putea avea un efect negativ asupra iesirii Romaniei din recesiune”, spune ea.

Oficialul Vodafone Romania considera ca, in cazul de fata, o solutie ar fi ca autoritatile sa imbunatateasca sistemul de colectare a taxelor, prin eliminarea ineficientelor si a pierderilor existente in sistem. “Administrarea mai eficienta a resurselor existente si a banilor publici, precum si cresterea productivitatii, sunt de asemenea directii importante pentru reducerea deficitului bugetar si a cheltuielilor publice.”

Intr-un interviu acordat Wall-Street saptamana trecuta, Solomon declara ca un rol important in revenirea economiei romanesti si, implicit, a companiilor prezente pe piata locala, il are Guvernul.

“Cu siguranta ca in orice tara Guvernul are un rol semnificativ in ceea ce priveste iesirea din criza. De exemplu, daca leul se devalorizeaza, clientii Vodafone nu mai cumpara produsele si serviciile pe care le ofera compania, din lipsa banilor”, a explicat ea.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri