Majorarea impozitelor va accentua recesiunea
Inflatia va urca, leul se va deprecia si deficitul tot nu se va redresa
Oamenii de afaceri, tot mai descurajati
FMCG: Dupa 20 de ani, someri in propria firma
Oameni de afaceri: Impactul nu va fi unul pozitiv
Imobiliare: Preturile apartamentelor noi vor creste din nou
Companiile cu marja mica de profit vor fi primele victime
Dezastru pentru economie: Efecte negative asupra iesirii tarii din recesiune
Ghenea: Romania ar putea reveni la perioada de la sfarsitul anilor '90
Majorarile fiscale vor dinamita bugetele de salarii in companii
Falimente si afaceri la negru in industria turistica
Cota unica va afecta investitorii la Bursa si SSIF-urile
Asigurari: Primele vor creste, iar economia se poate bloca
7 / 13

Companiile cu marja mica de profit vor fi primele victime

Majorarea cotei unice va reduce profitul net al companiilor din Romania cu efect imediat, iar consecintele vor fi concedierea de angajati, inchiderea segmentelor de activitate mai putin profitabile, precum si alte forme de restructurare a activitatii, spune Anca Grigorescu (foto), partener fondator al casei de avocatura bpv Grigorescu.

Pe termen lung, aceste consecinte se vor traduce partial in inchiderea sau relocarea businessurilor devenite neprofitabile si, nu in ultimul rand, va scadea atractivitatea de tara pentru investitii noi, raportat la celelalte tari din regiune.

“Contribuabilii apeleaza chiar si in prezent la scheme fiscale pentru optimizarea veniturilor si, in mod previzibil, atentia acordata acestora va creste cu ocazia majorarii cotei unice. Primele segmente afectate vor fi cele cu marja mica de profit, respectiv cele la care nivelul profitului este strans legat de volumul de business”, este de parere Anca Grigorescu.

In ceea ce priveste majorarea TVA, avocatul crede ca un prim efect va fi diminuarea consumului, din care nu vor avea de castigat nici consumatorii si nici companiile. Prin diminuarea consumului se va genera diminuare productiei si, prin urmare, o reducere a profiturilor, implicit a impozitelor colectate de catre stat.

“Daca avem in vedere si o tendinta sporita de a recurge la evaziunea fiscala, precum si o necesitate mai mare de restructurare a personalului, care se adauga acestor efecte, nu putem considera ca astfel de masuri sunt bine venite in contextul economic actual. Ele reprezinta un exemplu clasic de actiuni prociclice, doar ca in situatia de fata este stimulata tendinta preexistenta de contractie a volumului schimburilor in economie”, a adaugat Grigorescu.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri