Majorarea impozitelor va accentua recesiunea
Inflatia va urca, leul se va deprecia si deficitul tot nu se va redresa
Oamenii de afaceri, tot mai descurajati
FMCG: Dupa 20 de ani, someri in propria firma
Oameni de afaceri: Impactul nu va fi unul pozitiv
Imobiliare: Preturile apartamentelor noi vor creste din nou
Companiile cu marja mica de profit vor fi primele victime
Dezastru pentru economie: Efecte negative asupra iesirii tarii din recesiune
Ghenea: Romania ar putea reveni la perioada de la sfarsitul anilor '90
Majorarile fiscale vor dinamita bugetele de salarii in companii
Falimente si afaceri la negru in industria turistica
Cota unica va afecta investitorii la Bursa si SSIF-urile
Asigurari: Primele vor creste, iar economia se poate bloca
10 / 13

Majorarile fiscale vor dinamita bugetele de salarii in companii

Indiferent de procentul cu care se va majora cota unica de impozitare, angajatorii pot adopta doua variante: fie vor mari proportional salariile brute, acoperind diferenta de 4% din propriul buget, fie vor impozita salariile brute existente, diferenta resimtindu-se in portofelul salariatului, care isi va diminua veniturile cu 4%.

“Ambele masuri sunt extrem de descurajante in conditiile actuale atat pentru angajatori, cat si pentru angajati. Prima masura se va resimti in bugetele companiilor, si asa afectate (unele chiar la modul dramatic) de conditiile economice actuale. A doua va afecta angajatii, pusi sub presiune inca de acum un an.[..] Oricum, se pare ca tot mediul privat trebuie sa plateasca pentru criza, iar acest lucru devine extrem de frustrant”, afirma Florin Ochiana, HR operations manager al companiei de resurse umane Lugera & Makler.

El sustine ca, potrivit informatiilor din piata, majoritatea companiilor se afla in imposibilitatea de acordare a unor mariri salariale de 4%, asa incat angajatii vor suporta, cel mai probabil, diminuari salariale. Un argument in acest sens il reprezinta clauzele existente in majoritatea contractelor individuale de munca, unde este angajatorii au agreat salarii brute, la care aplica o anumita cota de impozitare.

“Un alt argument ar fi faptul ca in momentul in care s-a trecut de la impozitarea progresiva la cota unica de 16% diferenta a ramas in buzunarul angajatilor, nu al companiilor. Piata muncii ofertanta in acest moment ca numar de candidati este un alt factor care ar veni in sprijunul acestei opinii in care povara va fi suportata de angajat nu de angajator”, spune Sorina Donisa, CEO al companiei de resurse umane APT Resources & Services, parte a grupului APT.

In plus, majorarea cotei TVA va genera cresteri ale inflatiei care nu vor putea fi acoperite de bugetele de majorari salariale aprobate la inceputul anului in companii.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri