Deficitul bugetar al Romaniei ramane ridicat
Masurile fiscale agresive nu au fost benefice
Deficitele bugetare, o problema la nivel european
3 / 3

Deficitele bugetare, o problema la nivel european

Grecia se confrunta in prezent cu o situatie dificila a finantelor publice, in conditiile in care deficitul bugetar a ajuns anul trecut la 12,7% din PIB si are o datorie publica foarte mare. Grecia a incheiat 2009 cu un deficit bugetar de 12,7% din PIB si cu o datorie publica de 113% din PIB, niveluri care au ingrijorat pietele financiare.

Guvernul de la Atena s-a angajat sa reduca deficitul la 8,7% din PIB in acest an si la sub 3% in 2012.

De asemenea, o estimare soc arata ca Belgia, Spania, Italia si Austria ar putea fi urmatoarele state europene care sa se confrunte cu problemele ce au dus la criza de incredere din Grecia, Irlanda si Portugalia.

“Guvernele din intreaga lume s-au confruntat cu o dilema atunci cand au trebuit sa decida cum sa reactioneze in fata crizei economice. Recesiunea a insemnat mai putine venituri din impozite, ceea ce a atras un deficit bugetar, astfel incat unele tari au reactionat prin cresterea impozitelor. Cu toate acestea, cresterea obligatiilor fiscale poate avea si efecte negative - intensificand recesiunea prin diminuarea venitului persoanelor fizice sau a bugetului companiilor pentru investitii. Asa incat, in alte tari guvernele au redus impozitele pentru a stimula redresarea economica", a declarat Valentin Tic, tax partner la KPMG Romania.

De exemplu, in Marea Britanie, Taxa pe Valoarea Adaugata a fost temporar redusa de la 17,5% la 15% in perioada cuprinsa intre 1 decembrie 2008 si 1 ianuarie 2010.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri