Ce urmeaza pentru premierul desemnat
Din punct de vedere tehnic si economic, mai bine pregatit decat Klaus Johannis
“Romania are nevoie de un premier care sa fie economist”
“Ma regasesc in deciziile unui premier tehnocrat”
Ce se intampla in cazul in care nu se obtine votul de incredere
6 / 6

Ce se intampla in cazul in care nu se obtine votul de incredere

Daca Lucian Croitoru nu reuseste sa coalizeze in jurul sau majoritatea necesara pentru votul de incredere, acesta isi poate depune mandatul in fata presedintelui. Acesta va desemna din nou un premier, putand inclusiv sa-si reinnoiasca propunerea. Astfel, Croitoru poate primi inca zece zile pentru negocieri inaintea votului de incredere. Constitutia nu limiteaza numarul de depuneri ale mandatului premierului care nu poate forma un Cabinet, fiind vorba de momentul de dinainte de prezentarea la investirea prin vot de catre Parlament.

Daca prima propunere a presedintelui este respinsa de Parlament si Guvernul nu primeste votul de incredere, presedintele trebuie sa faca o noua propunere, moment in care incepe sa curga iar acel termen de zece zile pana la un nou vot de incredere.

Daca si a doua propunere a presedintelui este respinsa, se atinge posibilitatea ca seful statului sa poata dizolva Legislativul. Potrivit articolului 89, dupa consultarea presedintilor celor doua Camere si a liderilor grupurilor parlamentare, presedintele Romaniei poate sa dizolve Parlamentul, daca acesta nu a acordat votul de incredere pentru formarea Guvernului in termen de 60 de zile de la prima solicitare si numai dupa respingerea a cel putin doua solicitari de investitura.

Constitutia spune ca Parlamentul nu poate fi dizolvat in ultimele 6 luni ale mandatului presedintelui Romaniei. Numai ca, odata inceputa procedura de formare a unui nou guvern la 15 octombrie, daca nu au loc amanari, termenul de 60 de zile in interiorul carora sunt respinse de Parlament doua investiri ar putea fi implinit dupa al doilea tur de scrutin al prezidentialelor.

Astfel, noul mandat prezidential de la Cotroceni, daca este preluat inainte de Craciun, se inscrie in cele 60 de zile, iar noul presedinte, oricine ar fi, daca vrea, dizolva Parlamentul. Alegerile anticipate ar putea fi organizate - tot Constitutia spune - oricand in trei luni, cel mai tarziu la finele lui martie.

Citeste si reactia opozitiei la desemnarea lui Lucian Croitoru pentru functia de premier.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri