Recesiune tehnica
Bancile vor relua creditarea, insa nu in aceleasi conditii ca inainte de declansarea crizei
Exporturile isi revin
Previziune Citi: Un leu mai puternic pana la finele acestui an
Afacerile Allianz-Tiriac: Declin de 4,5% in T1
Profitul ING Romania din T1, similar cu cel obtinut la nivelul intregului an 2008
Scaderi puternice pe Bursa. Revenire, la final de saptamana
BCR restructureaza 20.000 de credite de retail
Dan Ioan Popp: Solutia iesirii din criza consta in schimbarea regulilor
Industria pharma, rezistenta la criza. Avans de 6% in T1
9 / 10

Dan Ioan Popp: Solutia iesirii din criza consta in schimbarea regulilor

In viziunea lui Dan Ioan Popp, directorul executiv al Impact, singurul dezvoltator roman listat la Bursa de Valori, solutia iesirii din criza financiara o reprezinta schimbarea regulilor la toate nivelurile.

Popp vede o concertare intre pietele din Statele Unite ale Americii si Uniunea Europeana. “Daca aceaste doua piete nu se unesc, nu o sa iasa nimic. Romania o sa oscileze, ca si pana acum, dupa stiri. Suntem prea mici, vom depinde de ce stabilesc altii”, afirma oficialul Impact.

Acesta este de parere ca daca se va relansa undeva in piata imobiliara, atunci China va fi zona expusa la revenire, si mai putin pe piata americana. “Chinezii vor relansa piata constructiilor in general si mai ales piata materialelor de constructii. Insa este greu sa ai niste predictii certe fata de un astfel de «mamut» cum este piata chineza”, spune Popp.

In ceea ce priveste piata locala, aceasta este una destul de coeziva: daca se va investi in autostrazi, se va relansa automat industria cimentului si a agregatelor, ceea ce poate influenta si pietele conexe: de materiale si utilaje , respectiv forta de munca.

Teoria lui Popp nu se aplica intru totul si in ce priveste relansarea pietei de capital. El sustine ca este o diferenta enorma intre piata rezidentiala si bursa, adresandu-se unor categorii de oameni si unor capitaluri cu scopuri total diferite.

Managerul Impact compara bursa romaneasca cu o piata comerciala, unde comerciantii (emitentii) vin cu marfa (actiuni) pentru cumparatori (investitori) si inspectorii (organismele de reglementare) vegheaza activitatea. In opinia sa, toate aceste componente, aflate inca “in proces de crestere”, trebuie se maturizeze.

“Nu cred in maturizarea rapida a pietei de capital din Romania, intr-un sens profund. In esenta, la noi este o problema de emotionalitate, nu stim sa ne tinem calmul in situatii extreme. Aceasta maturizare vine greu si din multe considerente. Totusi, piata de capital are si o parte interesanta, pentru cine intelege aspectele, chiar slabiciunile ei ”, explica Dan Ioan Popp, care vede o reintoarcere la nivelurile din 2007 abia peste circa 5-7 ani.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri